Autoilija, etkö todella tunne tätä väistämissääntöä vai oletko ylikohtelias? - Autot - Ilta-Sanomat

Autoilija, etkö todella tunne tätä väistämissääntöä vai oletko ylikohtelias?

Pyörätien jatke on yksi vaikeimmista paikoista liikenteessä.

26.8.2018 12:55

Pyöräilijät ja autoilijat eivät tunnu olevan parhaissa väleissä, jos lukee internetin keskusteluketjuja. Eikä tarvitse uppoutua edes netin syövereihin havaitakseen, että kaikki liikkujat eivät tunne liikennesääntöjä tai ovat muuten vaan piittaamattomia: riittää kun seuraa hetken liikennettä parissa strategisessa risteyksessä.

Autoilijat moittivat mielellään pyöräilijöitä röyhkeydestä, mutta mahtavatkohan autoilijat itse antaa vääriä käyttäytymismalleja?

Ongelmallisia ovat etenkin tämän jutun kuvituksena olevan piirroksen ja videon kuvaamat tilanteet, joita voisi jopa ikuisuusongelmiksi kutsua. Kyseisissä liikennetilanteissa autolla on etuajo-oikeus – toisin kuin monet olettavat.

– Aika moni autoilija väistää pyöräilijää myös sellaisella pyörätien jatkeella, jossa ei ole väistämisvelvollisuutta. Mikäli autoilija ajaa suoraan omaa kaistaansa eikä hänellä ole kärkikolmiota tai stop-merkkiä, eikä hän ole kääntyvän ajoneuvo kuski, siinä kohtaa pyöräilijän pitäisi väistää autoilijaa, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen sanoi viimeksi Helsingin Sanomien artikkelissa 21. elokuuta.

Liikenneturva muistuttaa, että pyörätieltä tuleva pyöräilijä saa ajaa tien yli pyörätien jatketta pitkin, mutta hänen on väistettävä sekä oikealta että vasemmalta tulevia autoilijoita.

Autoilija väistää silloin, kun hänelle on liikennemerkillä osoitettu väistämisvelvollisuus tai hän on kääntymässä pyörätien jatkeen yli.

Pyörätieltä tuleva pyöräilijä saa ajaa tien yli pyörätien jatketta pitkin, mutta hänen on väistettävä sekä oikealta että vasemmalta tulevia autoilijoita.

Autoilija väistää silloin, kun hänelle on liikennemerkillä osoitettu väistämisvelvollisuus tai hän on kääntymässä pyörätien jatkeen yli.

Pyörätien jatkeen ongelmallisuus nähdään myös Pyöräliitossa.

– Sääntöjä pitäisi ehdottomasti selkeyttää. Yksinkertaisin ratkaisu olisi, että pyöräilijällä olisi aina etuajo-oikeus pyörätien jatkeella, jollei muuta ole liikennemerkeillä merkitty. Tämä olisi helppoa opettaa lapsille, kun nykyinen sääntöviidakko on mahdoton ymmärtää valtaosasta aikuisistakaan, toiminnanjohtaja Matti Koistinen sanoi IS:n uutisessa viime vuonna.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?