Autot

Poliisi räpsäyttää päälle aamukuudelta kaikki 120 peltipoliisia: ”Voi tulla hurja lukema” – 40 kameran paikat paljastettiin

Julkaistu:

Ylinopeudet
Poliisi julkaisi jo 40 päällä olevan kameran paikan.
Poliisi valvoo tehostetusti ajonopeuksia automaattikalustollaan keskiviikkona kello 6 alkaen vuorokauden ajan.

Poliisi laittaa päälle kaikki käytössä olevat automaattivalvontakamerat, eli noin 120 kameraa. Liikenneturvallisuuskeskuksen johtaja ylikomisario Dennis Pasterstein julkaisi jo tänään 40 käytössä olevan kameran paikan.

Hänen on tarkoitus julkaista vielä parikymmentä lisää keskiviikkona aamun aikana.

– Tässä on vähän kahta koulukuntaa, että kannattaako näitä paikkoja julkaista. Se on hyvä muistutus autoilijoille, kun laittaa 40 kameraa listalle, se lista näyttää pitkältä. Pelkkä luku ”120 kameraa” ei pure samalla lailla, Pasterstein perustelee.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Valvontamaratonilla on Pastersteinin mukaan yleisesti ylinopeuksia vähentävä vaikutus.

Vastaavat valvontamaratonit viime vuosina ovat aiheuttaneet vuorokauden aikana noin 5 000 välähdystä. Pasterstein uskoo, että tämä menee rikki myös keskiviikkona ja torstaina.
– Kehä I:lläkin näyttäisi useita kameroita olevan. Voi tulla lukumääräisesti hurja lukema välähdyksiä, mutta toivottavasti ei tule.

Pasterstein kertoo, että Kehä I:llä Helsingin puolella on kuusi kameraa ja Espoon puolella kaksi. Yksi näistä on Vallikallion kamera, josta tulee yleensäkin vuorokaudessa 350 välähdystä.

Toinen huomionarvoinen paikka on Malmin työmaa. Tämä kamera laitetaan päälle aamuun mennessä ja Pasterstein uskoo sen välähtävän 500–600 kertaa keskiviikon ja torstain välissä.

– Kehätiellä ei kyllä kannata ajaa ylinopeutta. Toki siellä on yleensäkin 5–6 kameraa käytössä.

Pääkaupunkiseudun ulkopuolella esiin nousee esimerkiksi Ikaalisissa valtatie 3:lla oleva kamera, joka välähtää keskimäärin 164 kertaa vuorokaudessa, sekä Pikkalassa kantatie 51:n kamera, joka välähtää keskimäärin 106 kertaa.

Pastersteinin mukaan jos kamera välähtää yli 100 kertaa pääkaupunkiseudun ulkopuolella, se on iso lukema.

Kameroiden aktivoitumisen lisäksi osana tehovalvontaa kaikki 24 poliisin käytössä olevaa valvonta-autoa on liikkeessä.

Vastaava valvontamaraton tehtiin esimmäisen kerran vuonna 2015. Sen jälkeen tehovalvontaa on ollut kahdesti vuodessa, syksyisin automaattivalvontaan perustuvana ja keväällä Euroopanlaajuisena tapahtumana, jossa mukana ovat niin automaattikamerat kuin poliisipartiotkin.

2016 valvonta tuotti yhteensä 5 290 ja vuonna 2017 4 303 kappaletta kameran välähdyksiä.

Yhteensä Suomen teillä on 971 kameratolppaa, mutta suurimmassa osassa niistä ei ole kameraa.