Kulttimopo Honda Monkey palasi satapiikkinä – ”myy hullun lailla”, teinien sijasta ostajat keski-ikäisiä miehiä

Kulttipyörä Monkey palasi 125-kuutioisena – jopa esikuvaansa parempana!

22.8.2018 10:55

Honda Monkey on kulttimopo, jossa alun perin yhdistyivät kaikki hienot ominaisuudet. Se oli ketterä ja kooltaan pieni. Se oli valmistettu niin, että ohjaustangot sai käännettyä alas ja polttoainesäiliön korkin sai käännettyä kokonaan kiinni. Tehtyään toimenpiteet sai Monkeyn sullottua auton tavaratilaan.

Tätä retroa ei nyt riitä kaikille. Siitä pitävät huolen halpa hinta, alhainen maahantuontimäärä ja paketin kaikkinainen makeus.

Uudessa Monkeyssä ei nähdä moisia ihmeitä, mutta onko se edeltäjäänsä parempi? Selvitimme sen koeajossa.

Ensimmäiset Monkeyt valmistettiin 1964 huvipuistojen ”hupipyöriksi”. Mallia tuotiin Suomeen jotakin kappaleita aina vuoteen 1975 saakka. Tuolloin ne oli vielä rekisteröitävä kevytmoottoripyöräksi liian suuren moottoritehon vuoksi.

Kyllä kelpaa!

Vuonna 1975 ”jäykkäperäinen” Monkey saatiin vihdoin hyväksyttyä mopoksi. Siitä alkoi melkoinen suksee. Kaiken kaikkiaan Monkeytä myytiin vuoteen 1998 peräti 31 392 kappaletta. Melkoinen määrä siis.

Vuoden 1998 jälkeen Monkeytä on myyty kiinalaisina kopiona – melkein millä tahansa nimellä. Nyt se on palannut aitona Monkeynä ja peräti 125-kuutiosenttisenä versiona.

Alkuperäisessä Monkeyssa ei ollut kunnollisia jarruja. Nyt on.

Moottorin tehoksi ilmoitetaan ainoastaan 6,9 kilowattia. Se kuulostaa vähäiseltä. Todellisuudessa tehomäärä liikuttaa vain 107-kiloista prätkää mainiosti.

Moottori vääntää uskomattoman hienosti. Syy siihen on selvä. Pakoputkeen on tehty moottorin alle ylimääräinen ”ketunlenkki”. Pituus ja oikein muotoiltu putkisto lisäävät vääntöä. Nelivaihteinen vaihteisto toimii täsmällisen hienosti. Kytkin on kevytkäyttöinen. Moottoria ruokkii nykyaikainen elektroninen polttoaineensuihkutus.

Uusi Monkey on kaikin puolin isompi kuin esikuvansa.

Alkuperäistä Monkeytä leimasi kaksi puutetta. Siinä ei ollut kunnollisia jarruja, eikä sen alusta ollut tukeva. Nyt nuo molemmat puutteet ovat kunnossa. Edessä ja takana on levyjarru. Etujarru on lukkiintumaton abs. Takana moista ominaisuutta ei ole.

Uusi Monkey on kaikin puolin isompi kuin esikuvansa. Sitä on venytetty lähes 20 senttiä suuntaan ja toiseen. Kuitenkin istuinkorkeudeksi ilmoitetaan markkinoiden matalin luku, ainoastaan 78 senttiä. Äkkiseltään luulisi, että kyytiin mahtuu vain pieni kuljettaja, mutta vielä mitä. Jopa isokin kuski mahtuu vaivatta Monkeyn sarviin. Jousitus on tukeva, ja se kantaa painavammankin kuljettajan.

Mittaristo on valitettavan ”tumma”. Auringonpaisteessa on hankala erottaa mittariston numeroita.

Monkeyn hintalapussa seisoo kuluttajaa miellyttävä lukema: 3 990 euroa uudesta kevytmoottoripyörästä on vähän.

Hinta- ja retromaisuus ovat aiheuttaneet lähes ostohysterian. Maahantuoja Oy Brandt Ab on saanut hankittua vain 180 kappaletta uutta Monkeytä; kohta myydään eioota, mutta maahantuoja yrittää haalia lisäkappaleita Euroopasta. Hankintaa vaikeuttaa se, että malli myy Englannissa, Hollannissa ja Belgiassa tällä hetkellä lähes ”hullun lailla”.

Putkisto tekee ns. ketunlenkin, mikä lisää vääntöä.

Kaiken kaikkiaan uusi Monkey on ihastuttava pakkaus. Koeajon jälkeen voi todeta, että se on esikuvaansa huomattavasti parempi. Jos maahantuoja saa lisäkappaleita, tulee siitä tänä vuonna uusi satapiikkisten markkinajohtaja. Kuka olisi uskonut?

Mitä ilmeisemmin retromallit tekevät nyt vahvaa tulemistaan.

Kuuleman mukaan suurin osa ostajista onkin 16-vuotiaiden sijaan liki viisikymppisiä herrasmiehiä.

Etujarru on tehokas ja takajarrusta poiketen siinä on lukkiintumaton ABS-jarrujärjestelmä

Honda Monkey 125

  • Moottori 4-tahti, 1-syl, 125 cm³, 6,9 kW (9,4 hv)/7 000 rpm, 11 Nm/5 250 rpm

  • Suorituskyky 0–100 km/h ei tiedossa, huippunopeus ei tiedossa

  • Mitat p 1 710, l 755, k 1 029 mm, omamassa 107 kg, tankki 5,6 l

  • Hinta 3 990 €

Kiitämme

Ihastuttavaa ulkonäköä

Hienosti vääntävää moottoria

Moitimme

Tummapohjaista mittaristoa

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?