Bernerin työryhmän miljoonaesitys ei ole menossa läpi – ”punakynä on suihkinut”

Valtiovarainministeriö on pyyhkinyt ensi vuoden budjettiesityksestä satojen miljoonien edestä esitettyjä määrärahoja.

Parlamentaarisen liikenneverkkotyöryhmän esittämää tasokorotusta eli niin sanottua korjausvelkarahaa ei löydy parhaillaan käsittelyssä olevasta valtion budjettiesityksestä.

Eräs hävinneistä summista on tieverkon korjausvelkaan esitetty – keskustan, kokoomuksen, perussuomalaisten, sosiaalidemokraattien, RKP:n, kristillisten, vasemmistoliiton ja vihreiden edustajien yhdessä hyväksymä ja yhdessä esittämä – satojen miljoonien määräraha.

Tarkemmin ottaen kyseessä on liikenneministeri Anne Bernerin (kesk) ns. liikenneverkkoyhtiösopan jälkimainingeissa perustama parlamentaarinen liikenneverkkotyöryhmä, joka esitti peräti vuoden kestäneen pähkäilyn jälkeen viime helmikuussa yksimielisesti, että tie- ja rataverkon korjausvelan vähentämiseen tulee osoittaa vuosittain vähintään 300 miljoonan euron lisärahoitus.

Valtiovarainministeriön (VM) tänään julkistamassa uunituoreessa talousarvioesityksessä kyseisistä miljoonista ei ole tietoakaan.

Esityksessä perusväylänpidon rahoitustaso laskisi päin vastoin lähes 400 miljoonaa euroa kuluvaan vuoteen nähden.

Liikennevirasto odottaa nopeita ratkaisuja, jotta liikenneverkon korjausvelka ei lähde uudelleen kasvamaan

Kuljetusyritysten edunvalvoja SKAL ry:n mukaan VM:n esitys uhkaa nyt suorastaan räjäyttää tieverkon korjausvelan.

– Toimiva tieverkko on Suomen talouskasvun perusta. Viennin, teollisten investointien sekä rakentamisen vireys näkyivät kesäkuisessa kuljetusbarometrissa kuljetusmäärien vahvana kehityksenä. Toimeliaan talvikauden aikana kuljetusala sai raskaasti kokea sen, että tieverkkomme ei ole turvallinen kuljetuksille eikä muillekaan tienkäyttäjille, Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry:n puheenjohtaja Teppo Mikkola sanoo.

Lue lisää: Ministeriön virallinen tiedote sanasta sanaan – ”Yhtiömalli ratkaisisi liikenneverkon rahoituksen”

Mikkolan mielestä VM:n punakynä on suihkinut täysin väärässä paikassa.

– Tiet on saatava kuntoon ja turvallisiksi. Myös kuljetuskaluston pituudet kasvavat, mutta ilman lisäpanostusta uusia mittoja ei pystytä hyödyntämään. Otetaan mallia Ruotsista, joka panostaa väyliin seuraavan kymmenen vuoden aikana 60 miljardia euroa, Mikkola visioi.

Seuraavaksi SKAL aikoo Mikkolan mukaan panostaa edunvalvontatyössään ensi kevään eduskuntavaaleihin, jossa järjestön tavoitteena on miljardi euroa lisää tieverkolle.

– Panostus hyödyttää niin kansalaisia kuin yrityksiäkin ja tukee aidosti Suomen kasvua.

Lue lisää: Bernerin autoveropommi jäi suutariksi – autokaupan kärsimiä vahinkoja lasketaan

Tällaisia olivat työryhmän tavoite ja keinot:

Parlamentaarisen liikenneverkkotyöryhmän työn tavoitteena oli luoda kustannustehokas, pitkäjänteinen ja tarkoituksenmukainen suunnitelma väyläverkon kehittämiselle ja rahoitukselle.

Lisäksi työryhmän tehtävänä oli pohtia keinoja, joilla vastataan kansallisen ilmastopolitiikan liikenteelle asettamiin päästövähennystavoitteisiin ja luodaan edellytyksiä liikenteen automatisaatiolle ja liikenteen digitaalisten palvelujen syntymiselle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?