Suojatiekysely: Näin jalankulkijat ajattelevat autoilijoista - Autot - Ilta-Sanomat

Suojatiekysely: Näin jalankulkijat ajattelevat autoilijoista

Yli puolet autoilijoista myöntää, että he voisivat olla jalankulkijoita kohtaan huomaavaisempia. Asia selviää Liikenneturvan teettämästä kyselystä.

Jalankulkijat ja autoilijat eivät ole ihan samaa mieltä siitä, kuinka autoilijat antavat jalan kulkevan ylittää suojatien.

8.8.2018 10:38

Yhdeksän kymmenestä autoilijasta kuitenkin mieltää antavansa autoilijana jalankulkijoille hyvin tietä suojatiellä. Kaksi kolmesta jopa kokee antavansa useammin tietä kuin muut autoilijat keskimäärin.

Jalankulkijoiden näkemys autoilijoiden käyttäytymisestä suojateiden kohdalla ei ole aivan näin ruusuinen. Vastaajista vain 58 prosenttia kokee, että autoilijat antavat hyvin tietä, kun suojatietä haluaa lähteä ylittämään.

Lähes kolme neljästä (74 prosenttia) kyselyyn vastanneesta puolestaan ajattelee, että kaupunkialueella on turvallista liikkua jalankulkijana.

Viime vuonna suojateillä kuoli seitsemän ja loukkaantui 216 jalankulkijaa.

– Nopeusrajoitusten noudattaminen, liikennevalojen kunnioittaminen ja keskittyminen liikenteeseen, eikä esimerkiksi kännykän somevirtaan tai työsähköposteihin, ovat yksinkertaisia tekoja, joilla jokainen meistä voi osaltaan lisätä suojateiden turvallisuutta, sanoo Liikenneturvan suunnittelija Jyrki Kaistinen tiedotteessa.

– Etenkin näin koulujen alkaessa on hyvä muistaa, että liikenteessä on myös muita kuin standardimittaisia kulkijoita. Eli skarpataan havainnoinnin kanssa eritoten koulujen läheisyydessä, jotta huomataan ne pienimmätkin koululaiset.

Kantar TNS:n toteuttamaan kyselyyn vastasi toukokuussa 1 198 suomalaista, joista autoilevia oli 82 prosenttia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?