Harrasteajoneuvoja koskeva uusi laki etenee – eduskuntaan ehkä jo syksyllä - Autot - Ilta-Sanomat

Harrasteajoneuvoja koskeva uusi laki etenee – eduskuntaan ehkä jo syksyllä

IS:n saamien tietojen mukaan museoajoneuvo- järjestelmään ei muutoksessa koskettaisi. Kuvassa hankkeen poliittinen puuhamies Timo Heinonen (kok).

Julkaistu: 4.8.2018 15:54

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi selvittää parhaillaan uuden harrasteajoneuvorekisterin perustamista, eli mahdollisuuksia ”harrasteajoneuvotoiminnan edellytysten kehittämiseksi ja byrokratian keventämiseksi”.

– Tarkoitus ei ole olla ohituskaista museoautoihin vaan kysymyksessä ovat menopelit, jotka ovat jotain ihan muuta, hankkeen puuhamiehiin kuuluva kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen kertoo IS:lle.

Heinonen kertoo kysyneensä muutama viikko sitten hankkeen etenemisestä myös liikenneministeri Anne Berneriltä.

– Etenee, oli hänen vastauksensa. Tavoitteena on, että lakiesitys tulee eduskuntaan jo syksyllä.

Heinosen aloitteen mukaan yksityinen henkilö voisi tulevaisuudessa hankkia erityiset harrasteajoneuvorekisterikilvet, joista maksettaisiin kiinteä vuotuinen maksu.

Lue lisää: Edustaja Heinonen haluaisi riittävän vanhat autot kokonaan verovapaiksi

Summa pitäisi sisällään kilpikohtaisen liikennevakuutuksen sekä käyttömaksun eli samoja kilpiä voisi mahdollisesti käyttää useissa eri ajoneuvoissa, mutta ei kuitenkaan samaan aikaan.

Harrasteajonevorekisteriä parhaillaan selvittävässä Trafissa pohditaan tällä hetkellä muun muassa sitä, miten eri harrasteajoneuvot määritellään ja yksilöidään. Sikäli kun se onnistuu luotettavasti ja riittävän yksinkertaisesti, voitaisiin harrasteajoneuvoiksi luokitelluille laitteille mahdollistaa esimerkiksi verotuksellisesti erilainen kohtelu kuin normaalissa päivittäisessä käytössä oleville ajoneuvoille

Toistaiseksi mitään päätöstä harrasteajoneuvorekisterin perustamisesta ei ole tehty. Toteutuessaan uusi laki voisi koskea jopa satoja tuhansia Suomeen rekisteröityjä ajoneuvoja.