IS Romaniassa: Näin syntyi viiden tonnin kansanauto – ”Suomalaisilta vei vähän aikaa tottua uuteen merkkiin”

Julkaistu:

MERKKI
Dacian historian merkkipaaluihin kuuluu ehdottomasti vuosi 1999, jolloin romanialaiset saivat houkuteltua Renault’n palaamaan takaisin Romaniaan.
Ranskalaiset ostivat tuolloin enemmistöosuuden Daciasta, houkuttimenaan erityisesti suunnitelma uudesta 5000 euron kansanautosta. Mutta ennen kuin niin pitkälle päästiin, aloitettiin Dacia-tehtaan modernisointi ja roima laadunparannus.

Vähän yli vuosi Renault’n mukaantulon jälkeen esiteltiin Dacia SupeRNova, jossa ikivanha ranskalaisperäinen R12-moottori korvatttin modernilla voimanlähteellä.

Uuden mallin markkinoille saattamista harjoiteltiin seuraavan keväällä 2003 paljastetulla Solenzalla. Se oli samalla ensimmäinen Dacian henkilöauto, johon sai dieselmoottorin.

Ajatuksena oli myydä Logania vain ns. Itä-Euroopan maihin ja kehittyville markkinoille. Kiinnostus uutuutta kohtaan oli kuitenkin niin suuri, että sen toimitukset aloitettiin nopeasti myös Ranskaan ja Saksaan.

Ja muu Eurooppa seurasi perässä Suomi mukaan lukien, sillä uuden aikakauden Daciat rantautuivat meille vuonna 2009. Varovaisilta suomalaisilta vei vähän aikaa tottua uuteen merkkiin, eikä siitä aluksi oikein innostuttu.

Käänne parempaan tapahtui kuitenkin vuonna 2010 Duster-katumaasturin esittelyn myötä ja vuodesta 2014 lähtien Dacialla on ollut Suomessa reilun prosentin osuus markkinoista.Ja sitten, kesäkuun toisena päivänä 2004 esiteltiin lopulta kuuluisa ”eurooppalainen viiden tonnin kansanauto” eli Dacia Logan, joka ylitti heti kättelyssä kaikki sille asetetut tavoitteet.
Kaikkiaan vuoden 2004 jälkeen Dacioita on myyty yli viisi miljoonaa kappaletta. Jos mukaan lasketaan Renault’na myydyt Dacia-mallit ollaan jo kymmenen miljoonan tuolla puolen.

Suomessakin ylitettiin kymmenentuhannen myydyn Dacian raja maaliskuun lopussa.

Ota kantaa

Onko Dacia Duster mielestäsi kiinnostava auto?

On 46% Ei ole 54%
Ääniä yhteensä 17536