Autot

Lakiluonnos kevytautojen sallimisesta sai pääosin puoltavia lausuntoja

Julkaistu:

Nopeusrajoitetut henkilöautot voisivat tulla mopojen ja mopoautojen rinnalle.
Kevytautot salliva lakiluonnos jakoi mielipiteitä varsinkin turvallisuusnäkökohtien saralta, liikenne- ja viestintäministeriö kertoo. Yli puolet 49 lausunnonantajasta kuitenkin suhtautui siihen myönteisesti. 13 vastaajaa vastusti luonnosta, ja 10 lausuntoa ei ottanut selkeästi kantaa luonnoksen toivottavuuteen.

Lakihanke antaisi yli 15-vuotiaille mahdollisuuden ajaa henkilöautoista muunnetuilla kevytautoilla, joiden huippunopeus on rajoitettu 45 kilometriin tunnissa. Rattiin pääsisi AM-kortilla, jollaisella saa nyt ajaa mopoautoa. AM-kortin saaminen ei tällä hetkellä vaadi lainkaan pakollista ajo-opetusta.

Lakihankkeen tarkoitus on mahdollistaa nuorille uusi liikkumisen muoto, joka olisi kevytrakenteisia mopoautoja turvallisempi Suomen olosuhteissa. Monissa lausunnoissa kevytautoille nähtiin tarvetta varsinkin maaseudulla ja kaupunkien reuna-alueilla, joissa nuorten liikkumista vaikeuttaa julkisen liikenteen vähäisyys.

Lausuntoja antoivat useat liikenteen kanssa työskentelevät tahot, kuten Autoalan keskusliitto, Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi, Poliisihallitus, Helsingin seudun liikennekuntayhtymä ja Onnettomuustietoinstituutti. 18 lausunnonantajista oli yksityishenkilöitä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Turvallisuushyödyistä eri mielipiteitä

Vastustusta lakiluonnos sai mopo- ja moottoripyöräkauppiailta, joukkoliikenteen edustajilta ja ympäristöministeriöltä.

Niiden mukaan ehdotus muun muassa heikentäisi liikenneturvallisuutta ja liikenteen sujuvuutta, totuttaisi nuoria yksityisautoiluun ja vaikeuttaisi Suomen ympäristötavoitteiden saavuttamista.

Kauppiaiden edustajat myös mainitsivat, että esitys heikentäisi mopojen ja mopoautojen parissa toimivia yrityksiä.

Niin kannattavissa kuin vastustavissa lausunnoissa tuotiin esille se, että jos kevytauton nopeudenrajoitusta kierretään, sillä pääsee huomattavasti kovempaa kuin viritetylläkään mopoautolla. Poliisihallitus totesi lausunnossaan, että laittomia nopeusvirityksiä tehdään aina vain kehittyneemmillä tekniikoilla, mikä vaikeuttaa asian valvontaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt