Viisi tapaa hyödyntää autosi vanhat renkaat itse – materiaalia voi tosin olla nykyään jo vaikea löytää - Autot - Ilta-Sanomat

Viisi tapaa hyödyntää autosi vanhat renkaat itse – materiaalia voi tosin olla nykyään jo vaikea löytää

Kesä on askartelun aikaa. Vanhoista renkaista saa mielikuvituksella paljon aikaan ja käytöstä poistetut renkaat taipuvat vaikka kierrätyshuonekaluiksi.

Pihakeinu on renkaan klassinen uudiskäyttömuoto. Kun tee se itse -kierrättäjän kaluste on tiensä päässä, voi käytetyn renkaan edelleenkin palauttaa renkaiden kierrätysjärjestelmään.­

4.7.2018 15:06

Jätelain mukaan käytöstä poistetut renkaat on kerättävä, kierrätettävä ja hyötykäytettävä.

Suomen Rengaskierrätyksen mukaan liian tiukkapipoinen ei silti pidä olla, sillä vanhoista renkaista syntyy oivia hyötyesineitä kesämökille tai puutarhaan.

– Vanhoista renkaistahan syntyy osaavissa käsissä vaikka mitä mukavaa. Tee se itse -askarteluhan on renkaan luovaa uusiokäyttöä parhaimmillaan, Suomen Rengaskierrätys Oy:n toimitusjohtaja Risto Tuominen sanoo.

Tee se itse -askartelijan suurin ongelma voikin nykyään olla se, mistä sopivan renkaan löytäisi.

Tämä johtuu siitä, että Suomessa käytöstä poistuneista autonrenkaista on viime vuodet kerätty kierrätysjärjestelmään lähes sata prosenttia.

Yleisimmin vanhat kumit lähtevät kiertoon uusien renkaiden ostamisen yhteydessä.

– Ehkä renkaiden oston yhteydessä voisi kysyä, saisiko vanhat renkaat vanteilta irrottamisen jälkeen itselleen. Pakkohan niitä ei ole kierrätykseen antaa heti, vaan ne voi viedä sinne myöhemminkin.

Lue lisää: Tänne suomalaisten vanhat renkaat päätyvät lähes poikkeuksetta

Viisi ideaa rengasaskarteluun:

Viljelytorni perunoille

Täytä vanha rengas kompostilla ja istuta siemenperunat. Kun versot näkyvät, lisää päälle toinen rengas ja peitä se lasilevyllä. Toista tekniikka, kun versot jälleen näkyvät. Näin voit saada jopa neljää kerrosta mukuloita. Käytettyyn pinta-alaan nähden sadosta on lupa odottaa jopa parempaa kuin avomaalla!

Pihakeinu

Vanhasta autonrenkaasta valmistettu pihakeinu on kierrätystuotteiden yksinkertainen klassikko. Yksinkertaisimmillaan keinu syntyy sitomalla vahvaa köyttä pystyyn asetetun renkaan yläreunaan ja sitomalla toinen pää vahvaan puunoksaan. Vaihtoehtoisesti voit porata kaksi reikää noin 20 senttimetrein päähän toisistaan renkaan sivuseinämään molemmille puolille, pujottaa köydet läpi ja ankkuroida ne tukevalla solmulla renkaan sisäpuolelle.

Kukkateline

Kätevä kukkateline syntyy, kun nostat käytöstä poistetun autonrenkaan pystyasentoon ja täytät sen alaosan kukkamullalla. Voit kiinnittää renkaan amppelimaisesti roikkumaan narulla, tai vaihtoehtoisesti poraamalla yläosan sivuseinämään reiän ripustuskoukkua varten. Tyylikäs lopputulos syntyy, kun aloitat projektin maalaamalla renkaat haluamallasi värillä!

Terassipöytä

Saat valmistettua kätevän terassipöydän kahdesta autonrenkaasta. Aseta renkaat päällekkäin ja poraa vastakkain asetettujen renkaiden sivuseinämiin neljä reikää. Yhdistä renkaat toisiinsa pultilla, mutterilla ja aluslevyillä. Mittaa renkaan sisähalkaisija, sahaa pistosahalla pyöreä levy esimerkiksi vanerista ja kiinnitä se neljällä ruuvilla ylemmän renkaan päälle. Halutessasi voit teettää vielä lasilevyn lasisepällä ja maalta renkaat suosikkivärilläsi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?