Autot

Joka neljäs haluaisi ekologisemman auton – eniten sellaista hinkuu hyvätuloinen

Julkaistu:

TUTKIMUS
Erityisen kiinnostuneita ekologisista autoista ovat suurituloiset ja Etelä-Suomessa asuvat.
Tämä käy ilmi Danske Bankin rahoitusyhtiön Danske Financen teettämästä kyselytutkimuksesta.

Neljännes suomalaisista on valmis hankkimaan seuraavaksi autokseen hybridi-, kaasu- tai sähköauton. Osuus on muutamassa vuodessa kasvanut reilusti, sillä vielä 2015 vain 17 prosenttia oli kiinnostunut ekologisemmasta autosta.

– Osuuden kasvu kertoo aikojen muuttumisesta. Ekologiset teemat ovat jatkuvasti esillä julkisessa keskustelussa, liikennepolitiikka pyrkii suosimaan ekologisempia autoja ja uudenlaiset autot ovat kehittyneet viime vuosina todella paljon. Koko autoteollisuus on kiinnostunut uudenlaisista autoista. Teslan kaltaiset edelläkävijät ovat myös saattaneet innostaa suomalaisia, Danske Financen Altti Kuuri luonnehtii yhtiön tiedotteessa.

Miesten ja naisten kiinnostus ekologisiin autoihin on melko tasoissa. Ikäryhmistä hieman muita kiinnostuneempia ovat nyt 46–55-vuotiaat, joiden kiinnostus kasvoi kaikkein eniten vuoden takaiseen verrattuna, 13 prosenttiyksikköä 29 prosenttiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Alueellisesti kiinnostusta löytyy eniten Uudeltamaalta, jossa lähes kolmannes on kiinnostunut hankkimaan ekologisemman auton.

Samaan aikaan, kun ekologisempien autojen kysyntä kasvaa, suurin osa suomalaisista ei ole muuttanut käsitystään diesel-autoista; 65 prosenttia ei ole muuttanut käsitystään dieseleistä viimeaikaisen keskustelun myötä.

Tulotaso vaikuttaa

Kiinnostusta hybridi-, kaasu- ja sähköautoihin kasvattaa eniten tulotaso. Yli 80 000 euroa vuodessa ansaitsevista lähes 40 prosenttia on kiinnostunut ekologisesta autosta. Suomessa auton ostoa suunnittelevien seuraavan auton hinta on keskimäärin 10 000–20 000 euroa.

Sähkö-, hybridi- tai kaasuautot kiinnostavat ennen kaikkea niiden pienempien päästöjen vuoksi. Tätä mieltä oli 78 prosenttia näistä autoista kiinnostuneista. Matalampaa hintaa autoveron takia kiinnostavana pitää 32 prosenttia suomalaisista.

– Sähkö-, hybridi- tai kaasuautojen kustannukset jakavat suomalaisia kiinnostavalla tavalla. Pienemmät päästöt puhuttelevat muita enemmän naisia, yli 65-vuotiaita, korkeasti koulutettuja ja eteläsuomalaisia. Pienempi autovero taas puhuttelee muita yleisemmin miehiä, alle 36-vuotiaita ja länsisuomalaisia, Kuuri kertoo.

Tietoa tutkimuksesta

  • Kyselyyn vastasi 1 465 henkilöä. Tutkimuksen tulokset on painotettu vastaamaan suomalaista väestöä sukupuolen, iän ja asuinalueen mukaan. Tutkimuksen tiedonkeruu toteutettiin Taloustutkimuksen Internet-paneelissa maaliskuussa 2018.
  • Kiinnostus sähkö-, hybridi- ja kaasuautoihin kasvanut tasaisesti. Vielä vuonna 2015 vain 17 prosenttia oli kiinnostunut hankkimaan seuraavaksi autokseen ekologisemman auton. Vuonna 2017 osuus oli 21 prosenttia. Nyt osuus on 25 prosenttia.
  • Erityisen suurta kiinnostus on suurituloisilla, joista 14 prosenttia aikoo erittäin todennäköisesti hankkia seuraavaksi autokseen ekologisemman auton ja melko todennäköisesti 23 prosenttia.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt