Ulkomaalaisille annettuja parkkisakkoja jää maksamatta miljoonien eurojen edestä – yksi ongelmaryhmä ylitse muiden

Venäläiset maksavat kuuliaisimmin, virolaiset eivät juuri koskaan.

Ylivoimaisesti synkin tilanne on maksujen kokonaissumman osalta Helsingissä. Kaupunki jakoi vuosina 2013–2017 ulkomaisin rekisterikilvin liikkuneille ajoneuvoille yhteensä liki 69 000 pysäköintivirhemaksua. Niistä yli 80 prosenttia jäi maksamatta.

26.6.2018 10:47

Suomalaiset kaupungit jäävät vuosittain ilman satoja tuhansia euroja, sillä ani harva ulkomaalaiskuski maksaa Suomessa keräämänsä pysäköintivirhemaksut.

Esimerkiksi Helsingissä sakoista tai oikeammin virhemaksuista jää maksamatta yli 80 prosenttia, mistä on aiheutunut viimeisen viiden vuoden aikana kaupungin kassaan peräti yli 4 400 000 euron lovi.

Muista suomalaiskaupungeista Lahti on menettänyt samasta syystä viime vuosien aikana 155 000, Joensuu 135 000 ja Oulu 85 000 euroa.

– Siis liki 900 000 euroa per vuosi huolimattomilta ulkomaalaisilta parkkeeraajilta. Nämäkin luvut käsittävät vain ulkomaalaiset rekisterinumerot, eivätkä siis Suomeen rekisteröidyillä vuokra- tai omistusautoilla pysäköineitä ulkomaalaisia. Yksityiset parkkeerausmaksujen perijät eivät myöskään ole mukana, mm. Helsingissä mobiilipysäköinnin maksuja operoivan EasyParkin Suomen maajohtaja Tuomas Liukkonen ynnää.

Ruotsalaisetkin maksavat vain viidenneksen

Eniten Helsingin pysäköinninvalvonta kylvää sakkoja virolaisille rekisteritunnuksille. Niistä, eli keskimäärin yli 10 000 pysäköintivirhemaksusta maksetuksi tulee ainoastaan 17 prosenttia.

Toiseksi useimmin kaupunki laittaa tuulilasiviestiä venäläisille, jotka ovatkin verrattain kuuliaisia maksajia. Vuosittain Venäjälle ropsahtaa keskimäärin reilut tuhat maksumääräystä, joista maksetaan vähän yli puolet.

Kolmanneksi eniten Helsinki puolestaan parkkisakottaa ruotsalaisia, joille rapsahtaa keskimäärin vajaat 700 tikettiä vuodessa. Niistä viides maksetaan.

–  Muista kansallisuuksista ranskalaisissa kilvissä olevia ajoneuvoja huomautetaan Helsingissä yllättävän runsaasti. Viidessä vuodessa yli 750 kertaa. Tämä on selkeästi enemmän kuin esimerkiksi italialaisia, norjalaisia tai brittejä. Italialaiset maksavat pysäköintivirhemaksunsa huomattavan kuuliaisesti, 44-prosenttisesti, Liukkonen huomauttaa.

Kaiken kaikkiaan suomalaisten kaupunkien tavata tilastoida ulkomaalaisten parkkisakkoja ovat kirjavia.

– Turusta, Kuopiosta ja Lappeenrannasta ei ole tällaista tilastoa saatavilla. Se on sääli, sillä summat ovat merkittäviä, Liukkonen toteaa.

Tieto ei kulje, joten moni ulkomaalainen selviää kuin koira veräjästä

Kun ulkomaista ajoneuvoa sakotetaan, suomalainen pysäköinninvalvonta tietää ainoastaan rekisterinumeron ja sen kotimaan, ei ajoneuvon omistajaa eikä kuljettajaa.

Euroopan Unionin sisällä on kyllä voimassa direktiivi toisessa jäsenvaltiossa rekisteröidyn ajoneuvon ja ajoneuvon omistajien sekä haltijoiden tunnistamisesta ja tietojen vaihdosta, mutta se koskee vain tiettyjä rikosnimikkeitä. Parkkisakko ei lukeudu niihin.

– Ihmiset tietävät, että pysäköintivirhemaksut eivät juurikaan seuraa ulkomailta kotimaahan. Mutta yksi syy virhepysäköinteihin on myös tietämättömyys. Missä ja miten parkkimaksu vaikkapa suomalaisen kaupungin keskustassa maksetaan, Liukkonen kysyy.

Suomalaisen kuntatalouden kannalta olennaista ovat myös pysäköinninvalvonnan kulut. Liukkosen mukaan ulkomaisten kuskien väärin pysäköimät ajoneuvot ovat pieni ongelma siihen verrattuna, että kunnat käyttävät julkisia varoja valvontaan ja maksumuistutuksiin.

– Kun esimerkiksi suurin virhemaksujen jakaja Helsinki jakaa vuosittain keskimäärin lähes 8 600 parkkisakkoa ja mahdollisesti myös muistutusta jotka eivät pahimmillaan johda mihinkään, toiminta aiheuttaa siltä osin pelkkiä kuluja.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?