Sylintereiden rytmi vetosi moottoripalkintoja jakavaan tuomaristoon

Autoalalla mitataan paremmuuksia monin tavoin. Yksi mittari on moottoreiden välinen kisa.

Palkittu moottori.

17.6.2018 18:49

Kisassa voi moottorin tarjoamalla äänimaailmallakin iso merkitys. Sen sai kuulla myös saksalainen Audi.

Audin 2,5 TFSI -bensiinimoottori voitti jo yhdeksännen kerran peräkkäin kansainvälisen "Vuoden Moottori" -palkinnon 2,0–2,5-litraisten moottoreiden kategoriassa.

Audin 294 kilowatin (400 hv) puhti tekee siitä tehokkaimman tuotannossa olevan viisisylinterisen moottorin maailmassa.

Erityisesti tuomariston jäsenet ylistivät moottorin 480 newtonmetrin vääntöä, joka on käytössä jo kierrosluvusta 1 700 r/min alkaen.

Myös turbon omaleimaista äänimaailmaa arvostettiin. Ääni muodostuu vierekkäisten sylinterien ja kauempana toisistaan olevien sylintereiden rytmistä.

– Viisisylinterinen moottori on ollut Audin ikoni jo yli 40 vuoden ajan, kertoo Oliver Hoffmann, joka on Audi Sport GmbH:n teknisestä kehityksestä vastaava johtaja.

– Kaksi vuotta sitten suunnittelimme 2,5 TFSI -bensiinimoottorin täysin uudelleen ja otimme käyttöön alumiiniset kampikammiot.

Audin 2,5 TFSI -bensiinimoottori on saatavilla TT RS Coupé ja TT RS Roadster -malleihin sekä RS 3 Sedaniin ja RS 3 Sportbackiin. Moottori kiihdyttää TT RS ja TT RS Roadsterin nollasta sataan 3,7 ja 3,9 sekunnissa, sekä RS 3 Sedanin ja Sportbackin 0–100 km/h -vauhtiin 4,1 sekunnissa. Kaikkien neljän mallin huippunopeus on rajoitettu 250 km/h, mutta lisävarusteena se on mahdollista kasvattaa nopeuteen 280 km/h.

Vuosittain jaettava kansainvälinen "Vuoden Moottori" -palkinto on jaettu vuodesta 1999 alkaen. Kansainväliseen tuomaristoon kuuluu 65 auto- ja liikennetoimittajaa, jotka valitsevat vuoden parhaat moottorit useassa eri kategoriassa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?