Pientä fiksiä: IS testasi auton kiillotusaineita – hyviä tuloksia halvalla - Autot - Ilta-Sanomat

Pientä fiksiä: IS testasi auton kiillotusaineita – hyviä tuloksia halvalla

Kiillotuksessa kuluu runsaasti puhtaita liinoja. Aine hierotaan puhdistettavalle alueelle, ja kun pinta on harmaantunut, se kiillotetaan uudella, puhtaalla liinalla. Bilteman tuote soveltui parhaiten vain puhdistukseen, ja varsinaisten hapettumien poistamiseksi sitä piti käyttää useita kertoja enemmän kuin Sonaxin ja Autosolin tahnamaisempia tuotteita.

Julkaistu: 15.6.2018 6:55

Krominpuhdistus- ja kiillotusaineissa on eroja. IS testasi kolme suosittua kiillotusainetta.

Testasimme kolmen yleisesti markkinoilla tavattavan tuotteen tehoa erilaisten haasteiden edessä. Laadukaskin kromaus alkaa kuitenkin hapettua ajan myötä lialle altistuessaan ja ilman epäpuhtauksien ansiosta, joten kromipintojen puhtaanapito kannattaa tehdä vähintään kerran vuodessa.

Fiksu autoharrastaja kiillottaa kromivanteet ennen talvikauden alkamista, jotta hapettumat eivät ehdi laajentua talvikuukausien kuluessa. Mutta jos työ on unohtunut syksyllä tehdä, kevätauringon pilkistellessä on erinomainen tilaisuus korjata tilanne, ja saada kromiosat jälleen kiiltämään uudenveroisina.

Otimme krominkiillotusaineista testiin kolme yleisesti markkinoilta löytyvää tuotetta: Bilteman Kromikiilto 500 ml (7,99 euroa), Sonaxin Krominkiillotustahna 75 ml (5,90 euroa) sekä Autosol-Kromitahna 75 ml (4,95 euroa). Vaikka tuotteiden ostohinnat ovat euromääräisesti lähellä toisiaan, saattoi jo niiden litrahinnoista päätellä, että käytössä eroja tulisi esiintymään.

Tyypillinen kromivanne ennen käsittelyä. Ensi silmäyksellä pinta näyttää hyvältä, mutta tarkemmin katsoen huomaa, kuinka pinnassa on kuin onkin jo jonkin verran harmaata hapettuman alkua.

Kiillotuksen jälkeen hapettumat ovat poistuneet, ja kromi kiiltää entistä ehompana. Sonaxin kiillotustahna todellakin jätti vanteen pinnalle lupaamansa, ohuen suojakalvon, jolta esimerkiksi vesipisarat solahtivat kuin hanhen selästä. Kaikkein parhaan kiillotustuloksen saavutimme kuitenkin Autosolin tahnalla, joka tehosi hapettumiin selkeästi hanakimmin. Ainetta myös kuluu kaikkein vähiten, ja se vaati vähiten käsityötä. Soveltuvuus koneelliseen työstöön on sekin hyvä lisäarvo, joten Autosol selviytyi tästä testistä parhaimpana.

No, kiillottuiko?

  • Bilteman krominpuhdistusaineen kerrottiin palauttavan useimpien metallien, kuten kromin, ruostumattoman teräksen, messingin, nikkelin, kuparin, alumiinin ja metalliseosten alkuperäinen kiilto ja hohto.

  • Sonaxin luvattiin poistavan ruostejäljet ja himmentymät kromi-, alumiini-, kupari- ja messinkipinnoista. Kromitahnan pitäisi myös palauttaa alkuperäinen kiilto sekä jättää suojaava pinta.

  • Autosolin kerrottiin soveltuvan lakattujen pintojen, lasikuidun ja metallipintojen kiillotukseen sekä puhdistukseen. Autosol soveltuu lisäksi sekä käsin että koneellisesti työstettäväksi.

Kesäisin autojen kromiosia puunataan tavallista enemmän jo senkin vuoksi, että harrasteautot ovat liikkeellä.

Kaikkien tuotteiden käyttö oli suoraviivaisen helppoa: aine levitetään hieman kostealla liinalla, hierotaan pintaan huolellisesti ja pyyhitään lopuksi kiiltäväksi kuivalla, puhtaalla liinalla.

Testimme osoitti selvästi, että krominkiillotusaineissa on huomattavia vaikutuseroja.

Jos tarkoitus on lähinnä puhdistaa ja palauttaa kromin kiilto, nestemäinen Biltema sopii tarkoitukseen hyvin.

Sonax ja Autosol ovat tehokkaampia hapettumien poistajia – Autosolin soveltuvuus koneelliseen työstöön erottaa sen kahdesta muusta kaikkein tehokkaimpana.

Testasimme aineita myös hapettuneelle, seosmetallista valmistetulle kynnyslistalle. Kromikiillotuksen kanssa saamamme havainnot saivat lisää vahvistusta: Bilteman tuote puhdisti, mutta ei oikeastaan poistanut hapettumia. Sonaxin kyky poistaa hapettumaa oli selvästi parempi, mutta parhaaseen tulokseen ylsi jälleen Autosol. Jos tahnan jätti hetkeksi vaikuttamaan pinnalle levittämisen jälkeen, oli lopputulos entistäkin kiiltävämpi. Hapettuman jättämä harmaus erottuu liinassa selkeänä.

Sama kynnyslista kahden käsittelykerran jälkeen. Huolellisella kiillotuksella voi saada lähes ihmeitä aikaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?