Autot

Huippukallis taksimatka ei voi yllättää – satasen ylityksistä kerrottava etukäteen

Julkaistu:

Taksilaki
Laki määrää, että kuljettajan on sovittava kaikista yli 100 euron matkoista asiakkaan kanssa etukäteen.
Liikenne- ja viestintäministeriön ylijohtaja Olli-Pekka Rantala rauhoittelee uuden taksilain sekoittamia kansalaisia sanomalla, että huippukallis taksimatka ei voi tulla asiakkaalle yllätyksenä.

– Jos laskun oletetaan nousevan yli 100 euroon, kuljettajan ja asiakkaan pitää sopia hinnasta ennen kuin matka alkaa. Jos heillä on matkan päätyttyä eri käsitys siitä, millaisesta hinnasta tuli aiemmin sovituksi, todistustaakka on aina kuljettajalla, Rantala sanoo.

Rantala korostaa, että 100 euron sääntö ei ole pelkkä suositus vaan lainvoimainen, liikenteen turvallisuusviraston Trafin antama määräys.

Suosituksia sitä vastoin ovat kirjaukset siitä, miten asiakkaalle tulee kertoa hinnan määräytymisperusteet.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Laki sinänsä on yksiselitteinen. Asiakkaalle on ilmoitettava selvästi ja ymmärrettävällä tavalla, mihin alkavan matkan hinta perustuu. Kuljettajalle jätetään kuitenkin valinnan varaa siihen, miten hän noista perusteista kertoo.

Olettaa sopii, että moni taksi ilmoittaa hinnoitteluperusteensa autoon liimattavalla tarralla.

– Ilmoitus voidaan tehdä myös sähköisesti. Se voi olla parempikin tapa välittää tietoa. Tarralappu, joka sisältää paljon informaatiota esimerkiksi vuorokaudenaikojen mukaan vaihtelevista hinnoista, ei ole aina kuluttajankaan kulmasta kovin tarkoituksenmukainen menetelmä.

Tolpalta taksin ottavaa asiakasta Rantala kehottaa vertaamaan autojen hintoja paikan päällä. Se voi johtaa tilanteeseen, jossa vuorossa oleva asiakas ei valitsekaan jonosta ensimmäistä autoa vaan päätyy taaempana odottelevaan edullisempaan vaihtoehtoon.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Nykyinenkin laki sallii asiakkaan ottaa jonosta minkä tahansa auton. Siitä vain ei ole mitään taloudellista hyötyä, sillä käytännöllisesti katsoen kaikki taksit ajavat vielä samalla lain määräämällä enimmäishinnalla.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt