Taloustaito: Ruotsi ohitti Saksan käytettyjen autojen tuontimaana - Autot - Ilta-Sanomat

Taloustaito: Ruotsi ohitti Saksan käytettyjen autojen tuontimaana

Suomalaiset ostavat käytettyjä autoja jo enemmän Ruotsista kuin Saksasta.

Ruotsin ja Saksan vaihtoautorivistöt ovat monelle suomalaiselle tuttuja.

7.6.2018 15:43

Ruotsi on kiilannut ohi Saksan maana, josta yksityinen suomalaisautoilija noutaa käytetyn menopelin, kirjoittaa Veronmaksajain Keskusliiton kustantama Taloustaito. Sen mukaan Ruotsin markkinoilla on käytetyistä autoista selvää ylitarjontaa: maassa myytiin viime vuonna 379 255 uutta autoa, ja se heijastuu vaihtoautokauppaan.

– Ruotsin käytettyjen autojen markkina pursuaa yli äyräiden, tilannetta kuvaa lehden haastattelema Autotuojat ja -teollisuus ry:n toimitusjohtaja Tero Kallio.

Viime joulukuussa Ruotsista tuotiin Suomeen 987 käytettyä autoa. Tällä lukemalla ohitettiin Saksa, josta tuli 943 autoa. Kehitys on jatkunut samansuuntaisena, ja helmikuussa Ruotsista tuli jo 200 vaihtoautoa enemmän kuin Saksasta, jonka tuontiluku putosi 832:een.

Naapurissa myydään autoja kolme kertaa enemmän kuin Suomessa, joten siellä on paljon Suomea laajempi vaihtoautovalikoima. Suomen autokanta on Euroopan vanhinta, kun taas Ruotsin autokanta pysyy nuorena muun muassa suosituksi muodostuneen yksityisleasingin ansiosta.

Näin Ruotsin vaihtoautovalikoima on tuoreempi, ja sieltä löytyy ajokkeja, joilla on ajettu vähemmän kuin suomalaisella kalustolla. Merkkivalikoimakin on painottunut eri tavalla kuin Suomessa.

Ruotsin autoissa erityisen paljon kiinnostusta ovat herättäneet Volvot ja BMW:t. Mersut ovat kolmannella sijalla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?