Autot

Teemu Selänteen entinen Ford Mustang on nyt kaupan – ja se halutaan ostaa Ruotsiin

Julkaistu:

Klassikkoauto
Kuopiolaisella autoharrastajalla on myynnissä erikoinen Ford Mustang. Vielä erikoisempi on sekä automallin että yksilön historia.
Kuopiolainen Petri Tukiainen myy Ford Mustangia, joka on kuulunut aiemmin Teemu Selänteelle. Ex-jääkiekkotähden edustaja vahvisti tiedon auton historiasta IS:lle.

Kyseessä on niin sanottu Hertz-Mustangin replika. Auto on tuotu Yhdysvalloista ensin Ruotsiin, josta se saapui Suomeen vuonna 2016. Auto vietti muutaman vuoden ajan ensin Oulussa ennen päätymistään Tukiaiselle.

– Auton on rakentanut tarinan mukaan Nascar- ja Indy-kilpureihin moottoreita rakentanut, ikoninen konepäällikkö. Teemu Selänne oli ostanut auton häneltä, ja pitänyt sitä itsellään Kaliforniassa 11 vuotta. Auton pohjana on tavallinen 1966-vuosimallin Mustang Fastback. Tehtaalta se on lähtenyt 289-kuutiotuumaisella moottorilla ja automaattivaihteistolla, mutta rakennusvaiheessa tekniikka on uudistettu kokonaan. Alusta ja jarrut ovat nykyaikaista kamaa, koneena tässä on Fordin 302-kuutiotuumainen (eli viisilitrainen) V8 ja sen perässä on viisivaihteinen manuaalivaihteisto, Petri kertoo IS:lle.

Nyt Mustang hirnahtelee 370 hevosvoiman teholla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Noilla tehoilla autosta on tullut vähän aggressiivinen ajettava. Kytkin ja kaikki ovat aika jämäkkää kamaa, eikä auto ole helppo ajaa esimerkiksi kaupungissa, Petri nauraa.

Nyt Mustang etsii kuitenkin uutta omistajaa. Tukiaisen mukaan se myydään tarjousten perusteella, ja niitä on tullut jo esimerkiksi Ruotsista, johon auto haluttaisiin ostaa takaisin.


Aidosti uusi autotyyppi

Fordin vuonna 1964 esittelemä Mustang oli aidosti uusi autotyyppi: se oli edullinen, vetävän näköinen ja sitä pystyi personoimaan loputtoman pitkältä optiolistalta mieleisekseen. Mustang piti myös ykkössijaa ”eniten ensimmäisen vuorokauden aikana tehtyjä tilauksia”-listalla huiman pitkään: vasta Tesla Model 3 ohitti muutama vuosi sitten.

Mustangiin iskivät aikaan silmänsä myös virityspajat. Yksi näistä oli Carrol Shelbyn firma, joka valmisti autosta legendaarisen ”Shelby-Mustangin”, oikealta nimeltään GT350. Auton mallinimi ei tullut moottoritilavuudesta tai hevosvoimamääristä, vaan tarinan mukaan mallinimeä miettiessä työryhmästä oli joku kysynyt välimatkaa neuvotteluhuoneesta hallille jossa autoja modifioitiin. Kun vastaus oli ollut ”noin 350 jalkaa”, päätyi se auton mallinimeksi.

GT350:stä pystyi myös vuokraamaan uutena. Autovuokraamo Hertz osti Mustangeja, mutta sinivalkoisen värityksen sijaan se tilasi autonsa mustana, kullanvärisillä raidoilla. Mallinimeksi tuli GT350H.

Mustangin ympärillä olevien legendojen mukaan autoa vuokrattiin 18 dollarin päivähinnalla. Yllättävän useat halusivat auton nimenomaan viikonlopuksi. Perjantaista maanantaihin ulottuvalla vuokrausjaksolla auton nimittäin ehti riisumaan sisältä matoista, hitsaamaan siihen turvakaaret kiinni, osallistumaan täysin vastoin vuokrausehtoja paikallisiin ratakisoihin, leikkaamaan kaaret irti ja palauttamaan auton enemmän tai vähemmän vahingoittumattomana takaisin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt