Jättäisitkö yhteystietosi kolhimaasi autoon? Osa autoilijoista vilkaisee ensin olkansa yli - Autot - Ilta-Sanomat

Jättäisitkö yhteystietosi kolhimaasi autoon? Osa autoilijoista vilkaisee ensin olkansa yli

Soft Park -pehmusteet suojaavat kolhuilta joissakin parkkihalleissa.

Julkaistu: 28.5.2018 11:39

Parkkipaikalla törmäilleistä moni jättää yhteystietonsa kolhittuun autoon vain siinä tapauksessa, että joku havaitsi kolhimisen.

Parkkialueilla sattuu vuosittain lähes puolet kaikista liikennevahingoista. Vakuutusyhtiöiden tietoon tulee vuosittain yli 40 000 parkkipaikoilla sattunutta vahinkoa. Valtaosassa vahingon aiheuttaja on selvillä tai selviää. Silti vuosittain yhtiöiden tietoon tulee tapauksia, joissa auton omistaja on löytänyt autonsa parkkipaikalta kolhittuna.

Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan yli 60 prosenttia autoilevista suomalaisista jättää lapun tai jää odottamaan auton omistajaa kolhiessaan parkkipaikalla toisen autoa.

Yllättävän moni kuitenkin kertoo toimivansa näin vain, jos teolla on silminnäkijä.

– Suomalaisten selvä enemmistö kantaa vastuunsa, jos kolhivat toisen ihmisen autoa parkkipaikalla. He joko jättävät lapun tai jäävät odottamaan auton omistajaa. Hieman yllättäen peräti 18 prosenttia kuitenkin kertoi toimivansa näin vain, jos joku huomaa, kertoo LähiTapiolan moottoriajoneuvovakuuttamisen johtaja Tapani Alaviiri.

LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselytutkimukseen vastanneista autoilijoista 4 prosenttia kertoi, että ei missään tilanteessa jätä yhteistietojaan tai jää odottamaan auton omistajaa, jos on kolhinut parkkipaikalla toisen autoa.

LähiTapiolan vahinkotilaston mukaan yli puolessa parkkipaikalla sattuneissa vahingoissa korjauskustannukset olivat viime vuonna yli 1 000 euroa.

Tausta

Arjen katsaus -kyselytutkimuksen toteutti Kantar TNS. Kyselyyn vastasi 1001 henkilöä 27.4–4.5.2018 välisenä aikana. Vastanneet edustavat maamme 15–74-vuotiasta väestöä. Kyselyyn vastanneista 718 oli sellaisia, joilla on auto käytössään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?