Autokaupoissa on eroja: Suomessa halpa tehdashinta – muualla isot alennukset

Autot ovat Suomessa verotuksen takia kalliita. Millaiseen hintaan niitä saisi Saksasta? IS selvitti.

Suomalaisten autokauppojen myöntämät alennukset ovat maltillisia joihinkin keskieurooppalaisiin hintatarjouksiin verrattuina. Kuvassa on Opel Insignia Grand Sport 1.5 Turbo MT. Insignian perusmallin hankkiminen Saksasta uutena tulisi noin 6 000 euroa halvemmaksi kuin käymällä autokaupassa Suomessa.

Paljon toistetun mantran mukaan autot ovat Suomessa Euroopan halvimpia – siis ilman autoveroa. Sitkeässä elää myös käsitys, että autotehtaat myyvät tuotteitaan halvemmalla Suomeen kuin muualle Eurooppaan ja kompensoivat siten Suomen korkeaa autoveroa.

Näin olikin, vuoteen 2003 saakka. Sen jälkeen EU:n ryhmäpoikkeusasetus lakkasi olemasta voimassa, ja tämän tyyppiset erivapaudet Suomen osalta poistettiin. Jos henkilöautojen verottomissa vähittäishinnoissa on eroja Suomen ja vaikka Saksan välillä, se johtuu normaalista markkinatalouden laista: eri automallien välistä kilpailua halutaan kiristää tai muuten manipuloida. Tästä syystä maahantuojat ja tehtaat hinnoittelevat tuotteitaan eri tavoin.

Suomessa ja muissa Euroopan maissa myytävien, näennäisesti samanlaisten automallien varustelut saattavat poiketa toisistaan. Suomessa uusissa autoissa on lähes poikkeuksetta vakiovarusteena istuinlämmitys, ja niiden moottorit on varustettu niin kutsutulla arktisten alueiden varustepaketilla.

Suomessa autoista voi löytyä myös muita sellaisia varusteita, joita niissä ei Keski- tai Etelä-Euroopassa ole. Sama toimii toki myös toisin päin: tietyssä automallissa voi vaikkapa Saksassa olla vakiovarusteena automaatti-ilmastointi, kun taas Suomessa ilmastointi on manuaalinen.

Yleensä tällaisten varuste-erojen lopulliset vaikutukset jäävät muutamiin satoihin euroihin, joiden vuoksi autoa ei kannata lähteä toisesta maasta hakemaan.

Vähemmälle huomiolle jää usein se, mihin hintaan autot oikeasti asiakkaalle myydään. Vahvin neuvotteluasema on asiakkaalla, joka on ostamassa uutta autoa ilman vaihdokkia, joko käteiskaupalla tai rahoitusyhtiön kautta. Silti alennukset jäävät Suomessa uusien, tavanomaisten autojen kaupassa yleensä 5–8 prosentin väliin.

IS sai käsiinsä tarjouksia, joita eräät yksityishenkilöt ovat saaneet keskieurooppalaisista autoliikkeistä.

Saksassa asuva suomalaisnainen kertoi, että Audi A4:n tapauksessa tyypillinen alennus on noin 10 prosenttia. Toisaalta alennusprosentti nousee huomattavasti, jos asiakas haluaa ostaa ”hankalan automallin”.

Itävallassa asuva suomalaismies esitti Renaultilta saadun tarjouslapun, jossa alennus on upouudesta Megane R.S:stä 14,7 ja Alfa Romeo Giulia Velocesta 13,5 prosenttia.

Tämä tieto saa vahvistuksen, kun tarkastelee saksalaista autojen hintoja kilpailuttavaa nettisivua. Sivu lupaa Audi-asiakkaalle alimmillaankin 13,5 prosentin alennuksen, ja alennusprosentti nousee 19:ään, jos asiakas valitsee A4 Avantin moottoriksi kaksilitraisen dieselin.

Vielä hurjemmaksi alennukset nousevat, kun autoksi valitaan vaikkapa Opel. Suomalaisten entinen suosikkimerkki tarjoaa isoa Insigniaa viisiovisena 36,74 prosentin alennuksella, mikä tarkoittaa, että perus-Insignia, jonka listahinta on Saksassa 26 730 euroa, lähtee sikäläisestä kaupasta 17 399 eurolla.

Suomessa halvimman Insignia-farmarin autoveroton hinta on 24 100 euroa. Kun siihen lisätään 6 023 euron autovero, kokonaishinnaksi muodostuu ilman lisävarusteita 30 123 euroa.

Upouuden Opelin Saksasta Suomeen ostava henkilö joutuu maksamaan autosta arvonlisäveron Suomeen. Tämä tarkoittaa, että Opelin 14 500 euron arvonlisäveroton hinta muuttuu Suomessa 17 978 euroksi.

Tämän päälle on tietysti maksettava kotimainen uuden auton autovero, joka on 6 023 euroa. Loppusummaksi Suomeen rekisteröitävälle uudelle Opel Insignialle tulisi näin nettisivujen lupauksen mukaan 24 001 euroa, yli 6 000 euroa vähemmän kuin Suomessa. Toki auton ajaminen tai laivaaminen Saksasta Suomeen maksaa joitakin satoja euroja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?