Autot

Ajoneuvokohtainen liikennevirhemaksu sai kylmää kyytiä

Julkaistu:

SAKOT
Perustuslakivaliokunta tyrmäsi uuteen tieliikennelakiin ehdotetun ajoneuvokohtaisen liikennevirhemaksun. Se tarkoittaa tylyä tyrmäystä viranomaisten sakkohaaveille.
Uuteen tieliikennelakiin on ehdotettu runsaasti uudistuksia. Yksi tällaisista uudistuskohteista on ollut nykyinen rikesakkojärjestelmä. Sen erityinen ongelma automaattivalvontatilanteissa ja näiden tilanteiden lisääntyessä on ollut sakon määrään vastuu todistaa rikkeen tekijä – siis oikeustoimikelpoinen henkilö, jolle rikoslain mukaan sakko tai muu rangaistus on voitu osoittaa.

Uudessa laissa asia olisi ehdotuksen mukaan kierretty niin, ettei sakottavan viranomaisen olisi enää tarvinnut osoittaa henkilöä joka rikkeen on tehnyt, vaan rikesakosta liikennevirhemaksuksi muuttunut rangaistus olisi samalla muutettu juridisesti hallinnolliseksi maksuksi.

Tämä olisi tarkoittanut sitä, että hallinnollinen maksu olisi voitu määrätä myös ajoneuvolle eli käytännössä sen omistajalle, riippumatta siitä kuka autoa olisi ajanut. Tästä maksun suorittamisesta olisi päässyt eroon ilmoittamalla kenen käytössä ajoneuvo olisi ollut rikkeen tekohetkellä.

Perustuslakivaliokunnan juuri saapuneen lausunnon mukaan tätä niin kutsuttua käänteistä todistustaakkaa ei kuitenkaan voida asettaa ajoneuvon omistajan tai haltijan vastattavaksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

EU:n ihmisoikeustuomioistuimen käytännön mukaan ”vastuuolettamat eivät saa ylittää järkeviä rajoja eivätkä asettaa vastaajaa kohtuuttomaan tilanteeseen, vaan hänellä tulee olla mahdollisuus puolustautumiseen sekä lähtökohtaisen olettaman kumoamiseen.”

Todennäköisin ja Suomessa tällä hetkellä olennaisin seuraus tällä on se, että poliisin käyttöön tulevia uusia, 360 astetta kuvaavia nopeusvalvontakameroita pitää edelleen operoida niin, että ajoneuvon kuljettajan kasvot näkyvät.

Poliisi on elätellyt toiveita, että kameroilla voitaisiin kuvata kahteen suuntaan, ja hallinnollinen liikennevirhemaksu olisi näin voitu lähettää pelkästään ajoneuvon takarekisterikilven perusteella.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Tuoreimmat
  1. Juuri nyt
  2. Näin hautaat humpuukin – 10 tapaa tunnistaa väite, jonka uskominen voi vain tehdä haittaa terveydellesi
   Hyvä olo
  3. Tapparan fanit odottivat tätä hetkeä kuumeisesti lähes 30 vuotta – ”Parempi myöhään kuin ei milloinkaan”
   SM-liiga
  4. Satoja ihmisiä jäi porttien taakse Ykkösen kärkiottelussa Helsingissä – ”Ei ollut riittävästi järjestyksenvalvojia”
   Jalkapallo
  5. David Hasselhoff, 66, julkaisi kuvia häistään – intiimi juhla järjestettiin vain lähipiirille: 38-vuotias morsian ihastutti pitsiluomuksessa
   Viihde
  6. Hurja takaa-ajotilanne Porissa – kovakuntoinen konstaapeli juoksi pakoon pyörällä yrittäneen karkulaisen kiinni
   Kotimaa
  7. Tunti sitten
  8. Porissa keksittiin huikea malli, jolla kouluista ylijäänyt ruoka jaetaan käyttöön – monta hyvää vaikutusta
   Ajankohtaista
  9. Hämmästyttävä arkistolöytö paljastaa uutta tietoa yleisurheilua järisyttäneestä vallankumouksesta – katso kuva
   Yleisurheilu
  10. Sisilia on paljon muutakin kuin mafian tyyssija: Valitse jännittävä Palermo, romanttinen Taormina tai ikuinen Syrakusa
   Matkat
  11. Kalajoen kuolonkolari jätti voimakkaan jäljen seismogrammiin – asiantuntija IS:lle: ”Näin selkeät signaalit ovat harvinaisia”
   Kotimaa
  12. Kuvat: José Mourinhon päreet paloivat täysin Chelseaa vastaan – järjestyksenvalvojat tulivat väliin
   Valioliiga
  13. Näytä lisää