Autot

Fordin huippukallis tehopakkaus päätyi Suomeen

Julkaistu:

Superautot
Fordin toista miljoonaa euroa maksava GT-tykki löysi ostajan Suomesta.
GT-harvinaisuuden hintaa eivät täsmennä sen enempää Fordin maahantuojan edustajat kuin auton omistajakaan, US-Parts Finn-Am Oy:n toimitusjohtaja Ilkka Ruoppa.

– Olen allekirjoittanut paperin, jossa lupaan olla paljastamatta tarkkaa summaa. Voin vain sanoa, että Suomeen rekisteröitynä auto hinta nousee reilusti yli miljoonaan euroon, Ruoppa sanoo.

Ford GT:n historia juontaa juurensa yli 50 vuoden takaiseen episodiin, jossa Ford yritti kaapata himoitsemansa Ferrarin.

Kun Ferrari käänsi selkänsä ja lyöttäytyi yhteen Fiatin kanssa, jenkkiyhtiön silloinen pääjohtaja Henry Ford II päätti rakennuttaa oman kilpa-auton, jolla se löisi italialaismerkin maanrakoon. Näin syntyi Ford GT40, joka teki heti selvää jälkeä radalla ja voitti muun muassa Le Mansin 24 tunnin kisan neljästi peräkkäin vuosina 1966–1969.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Uuden ajan GT-malli tuli markkinoille Fordin 100-vuotisjuhlien kunniaksi vuonna 2003. Siitä tehtiin ensin katumalli ja sitten rata-auto. Aikanaan rata-autosta kehittiin uusi versio, josta vuorostaan muokattiin myöhemmin katumalli. Uusia katukäyttöön tarkoitettuja GT-malleja alettiin toimittaa asiakkaille viime vuoden lopulla, ja siihen asiakasjoukkoon kuului Ilkka Ruoppa. Hänen autonsa valmistusnumero on 32.

Nykyinen GT-malli on varustettu 6-sylinterisellä 3,5-litraisella V-koneella, joka tuottaa kahden turbon ryydittämänä 648 hevosvoimaa. Tehoon on tullut satakunta hevosta lisää huolimatta siitä, että edellisen version moottori oli selvästi isompi eli 5,4-litrainen V8. Se kertoo, kuinka paljon enemmän potkua kahdesta uuden mallin turbosta löytyy yhteen vanhan mallin mekaaniseen ahtimeen verrattuna.

Ruoppa arvelee, että hän käyttää GT-mallia lähinnä US-Parts Finn-Amin asiakastilaisuuksissa. US-Parts Finn-Am on yli 40 vuotta sitten perustettu yritys, joka tuo maahan muun muassa amerikkalaisten autojen varaosia ja erilaisia veneteollisuuden laitteita ja komponentteja. Yhtiö työllistää Suomessa 62 ja Virossa 8 henkeä. Liikevaihtoa se teki viime vuonna noin 24 miljoonaa euroa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt