Nelivetoisten suosio kasvaa kaikkialla – ja yksi maa on ylitse muiden

Nelivetoisia henkilöautoja myytiin viime vuonna ennätysmäärä kaikissa Länsi-Euroopan maissa, myös Suomessa.

Yksi tämän vuoden nelivetouutuuksista on Opel Insignia GSi.

24.4.2018 10:50

Autoalan Tiedotuskeskus on seulonut läntisen Euroopan rekisteröintitilastoja ja todennut, että ylivoimaisesti suurinta nelivetoisten suosio on Sveitsissä. Siellä noin 46 prosenttia kaikista viime vuonna myydyistä uusista henkilöautoista oli nelivetoisia.

Tilastokakkonen Norja ylsi viime vuonna reiluun 39 prosenttiin. Ruotsissa nelivetoisten osuus oli 34 ja Luxemburgissa 27 prosenttia. Viidenneksi suurin suhdeluku, 23 prosenttia, syntyi Itävallassa.

Suomessa nelivetoisten osuus nousi ensimmäistä kertaa yli viidennekseen. Tarkka prosenttiosuus oli 20,3. Nelivetoiset ovat kasvattaneet suosiotaan Suomessakin merkittävästi, sillä vuonna 2008 niiden osuus oli häthätää 10 prosenttia.

Saksassa nelivetojen osuus oli viime vuonna 19 ja toisessa Euroopan suuressa automaassa Isossa-Britanniassa 16 prosenttia.

Niin sanotuissa vanhoissa EU-maissa, joita myös EU-15-maiksi kutsutaan, nelivetoisten osuus oli viime vuonna keskimäärin 13,8 prosenttia. Lukema oli puolenkymmentä prosenttiyksikköä suurempi kuin 10 vuotta sitten.

Tilaston peränpitäjä on Tanska. Vain noin kolme prosenttia juuttien viime vuonna ostamista uusista henkilöautoista oli nelivetoisia. Vaatimaton lukema johtuu korkeasta autoverosta, joka ohjaa sikäläisiä kuluttajia hankkimaan pieniä, lähinnä etuvetoisia A- ja B-segmentin autoja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?