Kuljettaja ei pystynyt lukemaan lumen peittämää liikennemerkkiä – ylinopeussakko mitätöitiin

Nelikymppinen nainen ei maksanut 170 euron rikesakkoa, jonka posti toi hänelle reippaasta ylinopeudesta.

24.4.2018 6:46 | Päivitetty 24.4.2018 9:08

Nainen ajoi viime joulukuussa autollaan Hollolassa valtatie 24:llä 70 kilometrin tuntivauhtia. Nopeusrajoitus on Kalliolan kohdalla 60 km/h.

Kalliolan tolppakamera on yksi valtakunnan ahkerimmista peltipoliiseista. Myös naisen ajohetki tallentui kameran kuvaan.

Nainen ei kuitenkaan maksanut sakkoa määräajassa. Näin sakkolapun kohtalo siirtyi syyttäjälle. Kuljettajaa epäiltiin liikennerikkomuksesta.

Nainen kiisti syyllistyneensä rikokseen. Hän kertoi erehtyneensä nopeusrajoituksesta, koska edellisen yön ja päivän aikana taivaalta oli satanut lunta. Lumi oli tarttunut liikennemerkkiin, eikä merkistä saanut selvää.

Nainen kertoi, että tieosuus oli hänelle outo, vaikka osoitetietojen mukaan hän asuukin melko lähellä ennen mainittua peltipoliisia.

Seuraavana päivänä nainen ajoi uudelleen samaa tietä. Tuolloin hänelle selvisi liikennemerkin sisältö.

Kihlakunnansyyttäjän mukaan jäi selvittämättä, oliko peltipoliisin räpsähtäessä liikennemerkki luettavissa tai oliko kuljettaja muutoin selvillä tieosuuden rajoituksesta.

Mitään virallista selvitystä kuljettajan väittämästä lumisateesta ei esitutkinnassa ollut, eikä syyttäjän mielestä sellaisen selvityksen tekemiseen ole syytä käydä, koska asian merkitys on vähäinen.

Syyttäjä kuitenkin totesi, että kuljettajan kertomusta lumisateesta tuki peltipoliisin kuva, jonka mukaan puiden oksilla oli lunta.

Syyttäjä huomautti lisäksi, että vaikka kuljettajan osoite on lähellä tapahtumapaikkaa, niin se ei kuitenkaan osoita kuljettajan olleen tietoinen nopeusrajoituksesta. Vastuu siitä, että liikennemerkki on luettavissa, ei ole tienkäyttäjällä, syyttäjä toteaa.

Nainen välttyi syytteeltä, koska ei voitu osoittaa että hän oli toiminut tahallaan tai huolimattomasti. Syyttäjän tekemä ratkaisu on parin viikon takaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?