Tiesitkö, kuinka monta virhettä autoilija tekee kahden kilometrin matkalla?

Kahden kilometrin matkalla autoilija käy läpi 600 liikennetapahtumaa, tekee 240 havaintoa ja 80 ratkaisua ja 60 eri suoritusta.

20.4.2018 6:55

Näin kerrotaan Liikenneturvan nettisivuilla artikkelissa, jossa käsitellään käsitettä nollavisio.

Erilaisten havaintojen ja reagointien lisäksi autoilija tekee kahden kilometrin matkalla myös yhden virheen.

Liikenneturva tekee työtä, jotta kukaan ei kuolisi tai vakavasti loukkaantuisi liikenteessä. Tällaista toimintaa ohjaavaa tavoitetta kutsutaan nimellä nollavisio.

Vision juuret ovat liikenneturvallisuuden mallimaassa Ruotsissa.

Vaikka laskutoimitus autoilijan kahden kilometrin matkasta on tehty henkilöauton kuljettajalle, sama logiikka koskee pyöräilyä, kävelyä ja moottoripyöräilyä.

Nopeusvalvontakamerat voivat edistää nollavision toteutumista. Ruotsissa liikenneturvallisuuskameroiksi brändättyjä laitteita asennetaan tietyille alueille tiheästi, ja niistä myös tiedotetaan ahkerasti.

Ruotsissa nollavisio hyväksyttiin liikenneturvallisuustyön ohjenuoraksi vuonna 1997. Konkreettinen esimerkki on liikenneympäristön muovaaminen turvallisempaan suuntaan.

Suomessa on jo vuosia muutettu perinteisiä risteyksiä liikenneympyröiksi. Rakenteellaan ympyrä pakottaa alentamaan ajonopeutta.

Toisena esimerkkinä Liikenneturvan kirjoituksessa mainitaan keskikaiteet, jotka ehkäisevät kohtaamisonnettomuuksia kaksikaistaisilla maanteillä.

Myös nopeusvalvontakamerat voivat edistää nollavision toteutumista. Ruotsissa liikenneturvallisuuskameroiksi brändättyjä laitteita asennetaan tietyille alueille tiheästi, ja niistä myös tiedotetaan ahkerasti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?