Tuulilaseja hajoaa entistä enemmän – alan ekspertti antaa ensiapuohjeet

Kevät on tuulilasivahinkojen kulta-aikaa – ja nyt asiantuntija kertoo, miten niitä voi välttää.

Tuulilasin kuntoa koeteltiin pääsiäisen tienoossa Lahdentiellä.

10.4.2018 16:32

Lasivahinkojen syntymiseen voi vaikuttaa omalla turvallisella ajotavalla eli pitämällä turvavälin riittävän pitkänä eteen ja taaksepäin, sanoo LähiTapiolan tuotepäällikkö Henna Saarelainen.

– Edellä ajavasta autosta lentävä nasta tai kivi osuu sitä suuremmalla todennäköisyydellä mitä lyhyempi turvaväli on. Ohitustilanteessa omalle kaistalle kannattaa palata vasta sitten, kun näkee ohittamansa auton taustapeilistä. Riittävän pitkällä turvavälillä liikenneturvallisuus paranee muutenkin, Saarelainen sanoo yhtiön tiedotteessa.

Tuulilasivahinkojen määrä on joka tapauksessa kasvussa. Kun vuonna 2015 vakuutusyhtiöt korvasivat Suomessa 111 000 tuulilasivahinkoa, seuraavana vuonna lukema oli 129  000.

Vakuutusyhtiöiden korvaamien tuulilasivahinkojen määrää lisäävät muun muassa lyhyet turvavälit, teiden huono kunto ja entistä ohuemmat tuulilasit. Osaltaan korvausmääriin vaikuttaa myös se, että yhä useammassa autovakuutuksessa on mukana lasivakuutus.

Myös tuulilasien vaihtokulut ovat viime vuosina nousseet.

– Osaltaan tähän vaikuttaa erilaisten tunnistimien määrän lisääntyminen autojen laseissa sekä vaihdon yhteydessä tehtävät säätötyöt, kuten ajamista avustavien järjestelmien kalibrointi. Uudemmissa autoissa tuulilasi on myös usein osa auton korikehikkoa, minkä vuoksi lasin korjaaminen nopeasti on yhä tärkeämpää, Henna Saarelainen sanoo.

Saarelainen muistuttaa, että rikkinäinen tuulilasi on aina turvallisuusriski ja että vioittunut kohta pitää paikata heti isompien halkeamien välttämiseksi. Hän antaa pari ensiapuohjetta:

– Jos ikkunaan tulee iskemä, puhdista iskemän ympäristö, ja laita rikkoontuneen kohdan päälle lasitarra tai teippi. Itse vauriokohtaa ei kannata puhdistaa, jotta vältetään lian ja veden pääsy iskemään: lika, vesi ja tuulilasinpesuneste vauriokohdassa voivat vaikeuttaa korjausta. Käännä samalla auton sisäilman puhaltimet pois tuulilasista: lämmönvaihtelut voivat levittää halkeamaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?