Ajatko lemmikki sylissäsi autoa? Osa ajaa ja näin vaarallista se on - Autot - Ilta-Sanomat

Ajatko lemmikki sylissäsi autoa? Osa ajaa ja näin vaarallista se on

Joka kymmenes pitää eläintään häkissä autonpenkillä, mutta ei kytke häkkiä kiinni esimerkiksi turvavöihin.

Näin matkustaa kissa turvallisesti.­

15.3.2018 13:28

Osa lemmikeistä puolestaan matkustaa kokonaan irti matkustamotilassa. Osa lemmikeistä istuu kuljettajan sylissä tai umpinaisessa takakontissa.

Edellä olevat tiedot perustuvat Liikenneturvan kyselyyn.

– Kytkemisessä on lemmikin lisäksi kyse myös muiden matkustajien turvallisuudesta. Muutaman kilon painoisen pikku koirankin törmäyspaino on jo 50 kilometrin tuntinopeudella 40-kertainen. Jokaisen tulisi viimeistään nyt painaa mieleensä sekin, että lemmikki ei saa matkustaa kuskin sylissä eikä umpinaisessa tavaratilassa, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tuula Taskinen sanoo.

Liikenneturva tiedusteli joulukuussa 2017 suomalaisilta, miten he kuljettavat koiraa tai kissaa henkilöautossa. Kyselyyn vastanneista kaksi kolmasosaa (66 prosenttia) oli ylipäätään kuljettanut lemmikkiä autossa, ja heistä suurin osa oli tehnyt sen turvallisesti.

Ei näin.­

Noin joka kuudes kaikista vastaajista (16 prosenttia) raportoi kuljettavansa lemmikkiään kuljetuskopassa tai -häkissä auton penkillä, häkki kiinni turvavöissä. Saman verran kertoi kuljettavansa karvaista kaveriaan auton avoimessa takatilassa, joko verkon takana tai häkissä. Osa myös laittoi eläimen turvavyövaljaisiin etu- tai takapenkille.

– Kaikki nämä vaihtoehdot ovat hyviä. Tärkeintä on, että lemmikki matkustaa siten, ettei se pääse häiritsemään kuljettajaa ajon aikana. Eläin ei myöskään saa päästä tavaratilasta matkustamon puolelle eikä karkaamaan ulos ovia tai ikkunoita avattaessa,

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?