Tiedätkö, minkä nopeusrajoituksen tämä liikennemerkki sisältää? - Autot - Ilta-Sanomat

Tiedätkö, minkä nopeusrajoituksen tämä liikennemerkki sisältää?

Liikenneturvallisuustyön ohjausryhmä kannustaa kansalaisia kertaamaan liikennemerkkien merkityksiä.

14.3.2018 6:47

Esimerkiksi tunneli- ja taajamamerkkien tulkinnoista tulee yhä paljon kyselyjä tieliikennekeskuksiin, ELY-keskuksiin ja Liikenneturvaan.

Otetaan esimerkiksi taajamamerkki. Taajamaksi määritellään asutuskeskittymä, jossa asuu vähintään 200 asukasta ja asuinrakennusten etäisyys on enintään 200 metriä. Taajama saattaa olla siten hyvin erilainen maaseudulla ja kaupungeissa riippuen asutuskeskittymien koosta.

Merkki on helppo omaksua, mutta ihan kaikki eivät tunnu tietävän, että merkki sisältää myös nopeusrajoituksen.

Tieliikennelainsäädännössä taajama-alueen yleisrajoitukseksi on asetettu yhteisesti 50 km/h. Taajamamerkin jälkeen voidaan käyttää aluerajoitusmerkkiä tai alhaisemman nopeusrajoituksen osoittavaa tiekohtaista nopeusrajoitusmerkkiä.

– Lain käsityksen mukaan kuljettajan on tiedettävä, milloin hän on taajamassa tai aluenopeusrajoitusalueella, vaikka hän ei merkkiä ohittaisikaan esimerkiksi pihatieltä taajama-alueelle liittyessään. Osalla kuljettajista on tässä parantamisen varaa. Taajaman päättymisen jälkeen yleisrajoitus on 80 km/h, jos ei muuta ole osoitettu, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?