Riittääkö sähköä kaikille sähköautoille – asiantuntija ampuu kaupunkilegendan alas

Voivatko sähköautot pakottaa Suomen sähköntuotannon polvilleen? Asiantuntijalta tulee yksioikoinen vastaus.

BMW i3 tankkaa sähkövirtaa.

13.3.2018 6:06

Sähköautokeskustelijat kysyvät usein, riittääkö Suomessa energiaa kasvavien sähköautomäärien tarpeisiin. Eli riittääkö sähköä kaikille sähköautoille?

Kysymys on aiheellinen, mutta huoli sähköenergian riittämisestä on turha.

– Jos kaikki Suomen liikenteessä olevat henkilöautot muutettaisiin kerralla sähköautoiksi, sähköenergian kulutus kasvaisi noin 10 prosenttia. Näin ollen 250 000 sähköautoa – noin nyt vaikka aluksi – kasvattaisi sähköenergian kulutusta vain yhden prosentin verran, toppuuttelee asiantuntija Esa Niemelä Energiateollisuus ry:stä.

Uhkakuva sähkön loppumisesta sähköautojen latausten lisääntyessä on siis todellakin vain urbaani legenda.

Tehon tarve on hieman eri asia.

– Jos sähköautot ladataan älykkäästi – esimerkiksi yöllä ja viikonloppuina, kun sähkönkulutus on alhaisempaa – ei uusia tuotantolaitoksia tarvita, vahvistaa kantaverkkoyhtiö Fingridin kehityspäällikkö Jonne Jäppinen.

Jäppisen mukaan kantaverkko kestää sähköautot hyvin.

Paikallisissa jakeluverkoissa voi tulla tiettyihin paikkoihin pullonkauloja, mutta niihin voidaan vaikuttaa älykkäällä latauksella. Lisäksi jakeluverkkoyhtiöt tekevät parhaillaan verkkojen laajamittaista saneerausta; samalla niillä on hyvä hetki varautua muun muassa sähköautoihin ja hajautetun tuotannon yleistymiseen.

Huippuvuoteen matkaa

Fingridin Jäppinen sanoo, että sähköjärjestelmän kannalta 250 000 sähköauton energiankulutus ei ole iso ongelma.

– Sähkönkulutuksen lisäys olisi vuodessa noin yksi terawattitunti. Kahdeksan viime vuoden aikana Suomen sähkönkulutus on laskenut noin kahdeksan terawattituntia, joten vaikka Suomen kaikki noin 2,5 miljoonaa henkilöautoa olisivat yhtäkkiä sähkökäyttöisiä, sähköä kuluisi suurin piirtein saman verran kuin huippuvuonna 2007. Koska niin siirto- kuin jakeluverkotkin ovat vahvistuneet kyseisen vuoden jälkeen, uskon, että piuhat keskimäärin kestävät, Jäppinen taustoittaa.

Huolena on nähty myös se, että täyssähköautojen ja pistokeladattavien hybridien lataaminen yhtäaikaisesti voisi aiheuttaa paikallisia ongelmia ja heilahtelua verkkojärjestelmässä.

Sähköautoja voidaan kuitenkin hyödyntää sähköjärjestelmän tehotasapainon hallinnassa ja alueellisten pullonkaulojen hoitamisessa. Fingrid on ollut mukana projekteissa, joissa sähköautojen lataukseen on kehitetty älykkäitä latausjärjestelmiä. Verkkoyhtiössä on huomattu, että latausta pystytään ohjaamaan muutamissa sekunneissa esimerkiksi verkon taajuuden muutosten mukaan.

Sähköautojen voimakaskaan lisääntyminen ei siis todellisuudessa aiheuttaisi Suomen sähkötuotannolle tai -jakelulle suurempia ongelmia.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?