Autot

Jaguarin sähköauto on aika kipakka katti

Julkaistu:

Sähköautot
Jaguarin ensimmäinen täyssähköauto on nyt valmis.
Geneven autonäyttelyssä oli tänä vuonna esillä kaksi merkittävää massatuotantoon tulevaa täyssähköautoa: Hyundain edullisemman pään Kona EV ja Jaguarin premium-uutuus I-Pace.

Näissä molemmissa on jo aivan kunnioitettavat toimintamatkat täydellä latauksella. Esimerkiksi Jaguar I-Pacen toimintamatkaksi luvataan kertarykäyksellä 480 kilometriä uuden, todenmukaisemman WLTP-normin mukaan. I-Pacessa on 90 kilowattitunnin akku.

Todellisuudessa jatkuva toimintamatkojen angstinen voivottelu on aivan turhaa, sillä esimerkiksi Euroopassa 90 prosenttia kaikista autoilijoista ajaa päivittäin vähemmän kuin 80 kilometriä. Tosielämässä, jopa pitkien etäisyyksien Suomessa, päivittäiset ajosuoritteet jäävät keskimäärin alle 45 kilometriin päivässä.

Jos kerran tai kaksi vuodessa ajaa enemmän kuin 500 kilometriä päivässä, sitä varten ei tarvita reserviin kallista teknologiaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lisäksi avuksi tulee uusi pikalataustekniikka. I-Pacea voi ladata yleiseksi muodostuvan CCS-standardin mukaisella pikalatausasemalla jopa 100 kilowatin teholla, jolloin 80 prosentin kapasiteetti saavutetaan noin 40 minuutissa.

Joten, mitä sitten, jos autolla ei pääsisikään yhdellä latauksella Helsingistä Rovaniemelle? Matkan varrella on joka tapauksessa järkevää pitää ainakin yksi pidempi tauko, jolloin lataus tapahtuu lounastamisen aikana – olettaen, että latausasemia saadaan myös Suomeen nopeammassa tahdissa.

Ilta-Sanomat sai lyhyen tilaisuuden hankkia I-Pacen ensimmäiset ajotunnelmat Geneven autonäyttelyn yhteydessä järjestetyssä tapahtumassa.

Pienellä, suljetulla radalla tapahtunut ajorupeama osoitti, että 400 hevosvoiman teho ja 696 newtonmetrin vääntö vievät nelivetoista, viisipaikkaista autoa rivakasti eteenpäin. Kiihtyvyys nollasta sataseen tapahtuu 4,8 sekunnissa, ja huippunopeus on 200 kilometriä tunnissa.

Ohjaustuntumasta ei pikkupyörittelyssä löytynyt erityistä moitittavaa, ja muutenkin uutuus on laadukkaan oloinen Jaguarin linjan mukaisesti. Suomessa I-Pace nähdään jo kesällä, ja sen hinnaksi on arvioitu noin 85 000 euroa.

 

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt