Autot

Maaliskuun jälkeen muutos: Hätäviestipalvelu pakolliseksi uusiin automalleihin

Julkaistu:

MUUTOS
Kolariin joutuneet autoilijat saavat nopeammin apua, sillä henkilö- ja pakettiautoihin tulee hätäkeskukseen automaattisesti soittava eCall-hätäviestipalvelu.
Määräys koskee kuitenkin vain uusia, ensi maaliskuun jälkeen tyyppihyväksyttyjä automalleja.

Vielä on auki, tuleeko markkinoille jälkiasennettavia laitteita.

– Jos laitteita alkaa tulla, toistaiseksi ei tiedetä, asennetaanko niitä vanhoihin tyyppihyväksyttyihin automalleihin jo tehtaalla vai jälkiasennetaanko ne jotenkin muuten, sanoo johtava asiantuntija Anna Schirokoff Trafista.

Koko EU:n laajuista eCall-palvelua on odotettu pitkään. Laite ilmoittaa kolarista hätäkeskukseen ja välittää sinne auton sijainti- sekä tyyppitiedot. Myös puheyhteys autoon avautuu.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Selville saadaan lisäksi auton nopeus ja kulkusuunta ennen tapahtumaa. Niiden avulla voidaan arvioida onnettomuuden vakavuutta ja lähettää hälytysajoneuvot esimerkiksi moottoritiellä oikeasta liittymästä.

Auton sijainti selviää satelliittipaikannuksella. Datapaketti ja puheyhteys käyttävät matkapuhelinverkkoa.

Autonvalmistajilla on myös omia hätäsovelluksia. Niistä ilmoitus ohjautuu ensin valmistajan omaan järjestelmään ja sieltä hätäkeskukseen. Sijaintitietoja on kuitenkin ollut joskus vaikea tulkita hätäkeskuksissa.

– Tässäkin on tulossa parannuksia. Juuri eräs autonvalmistaja kysyi, voivatko he tulla Suomeen testaamaan järjestelmäänsä, jotta hälytykset varmasti onnistuvat.

Jatkossa autoilijat voivat joutua valitsemaan eCallin ja valmistajan oman sovelluksen välillä, jos autosta löytyvät molemmat.

EU kaavailee automaattihälytyksiä myös raskaisiin ajoneuvoihin, vaarallisten aineiden kuljetuksiin, linja-autoihin ja kaksipyöräisiin ajoneuvoihin. Ensin pitää kuitenkin selvittää monta teknistä ja lainsäädännöllistä ongelmaa. Ratkaistavana on esimerkiksi, miten saadaan ajantasaiset tiedot lasteista tai bussien matkustajamääristä. Ne vaikuttavat pelastustoimiin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt