Poliisi neuvoi ajamaan 5 km/h ”alinopeutta” – Autoliitto kertoo, mitä siitä seuraisi

Ahkera twiittaaja, ylikomisario Dennis Pasterstein suositteli, että tiellä saa ajaa nopeusrajoituksia hiljempaa. IS kysyi autoilijoiden etujärjestön käsitystä suositukseen.

Nopeusrajoitus tarkoittaa maksimiajonopeutta. Sen ylittävä nopeus merkitsee ylinopeutta.

Poliisin liikenneturvallisuuskeskuksen johtaja, ylikomisario Dennis Pasterstein ehdotti Twitterissä tehokasta keinoa välttää muun muassa Kehä I:ltä tuttujen ylinopeuskameroiden välähtelyn ja sitä kautta ylinopeussakot.

Pastersteinilta kysyttiin nopeusvalvontakameroita koskevassa keskustelussa, miten lisää liikenneturvallisuutta, jos kameratiellä pitää koko ajan katsoa nopeusmittariin.

” Nopeusmittariin pitää kiinnittää erityistä huomiota vain jos pyrit ajamaan maksimi nopeutta. Saa ajaa allekin, suosittelen -5 km/h”, Pasterstein ehdotti santakasti.

Ehdotus sai tyrmäyksen keskustelussa, ja samalla linjalla on myös Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen:

– Nopeusrajoitus kertoo suurimman sallitun nopeuden, josta on välillä tarpeen poiketa alaspäin, mikäli esimerkiksi liikennetilanne tai olosuhteet sitä edellyttävät. Ajatus siitä, että alettaisiin systemaattisesti ajamaan 5 km/h alle nopeusrajoituksen ei kuitenkaan kuulosta kovin järkevältä, Vesalainen sanoi IS:lle.

– Liikennetilanteen ja olosuhteiden ollessa suotuisat pitää olla mahdollisuus ajaa suurinta sallittua nopeutta. Väitän, että Pastersteinin esittämä toimintatapa olisi omiaan provosoimaan takaa tulevia ohituksiin, koska osa autoilijoista varmasti haluaa – ja heillä on siihen myös oikeus – edetä nopeusrajoitusten mukaan.

– Osa autoilijoista ei provosoidu ollenkaan, osa puolestaan saattaa provosoitua niinkin paljon, että ohitukseen lähdettäisiin myös hieman kyseenalaisissa paikoissa. Näin ollen esitetyllä toimintatavalla ei saavuteta turvallisuushyötyä vaan pikemminkin päinvastoin, Vesalainen arveli.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?