Autot

Sähköiset ratkaisut nousussa autoilussa – kasvuprosentit huimia, määrät pieniä

Julkaistu:

AUTOKANTA
Sähköiset autoilun ratkaisut alkavat orastavasti kiinnostaa suomalaisia aiempaa useammin.
Suomen autokanta uudistuu hitaasti, se on tunnettu fakta. Itse asiassa maamme autojen keski-ikä nousee edelleen. Tämä saattaa olla yksi monista syistä siihen, että myös sähköautot ovat jääneet meillä käytännössä aivan marginaaliin.

Täyssähköautojen toimintamatkan kasvaessa ja ladattavien hybridien ominaisuuksien parantuessa tämä autoryhmä alkaa kuitenkin kiinnostaa suomalaisia yhä useammin.

Viime vuoden aikana Suomessa rekisteröitiin yhteensä 502 uutta sähköautoa, kun vuonna 2016 vastaava luku oli 223. Luvut ovat edelleen kokonaisuutena varsin pieniä, mutta kasvukäyrä on nyt jyrkkä: kasvua kertyi 125 prosenttia.

Myös ladattavien hybridien ensirekisteröinnit kasvoivat viime vuonna Suomessa selkeästi, kaikkiaan 2 553 kappaleeseen. Määrä enemmän kuin kaksinkertaistui edellisvuodesta, ja kaikkiaan viime vuoden viimeisellä neljänneksellä joka kolmas maassamme ensirekisteröity hybridi – hieman yllättäenkin – oli ladattava. On mielenkiintoista seurata, jatkuuko trendi samansuuntaisena tämän vuoden puolella.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mutta missä ladata?

Ladattavan hybridin tai sähköauton käyttö ei kuitenkaan ole kovin sujuvaa, ellei sitä ole mahdollista ladata myös tien päällä luontevasti. Tässä suhteessa valoa tunnelin päässä on jo nähtävissä, sillä julkisten latausasemien määrä kasvaa Suomessa jatkuvasti. Kotona tai työpaikalla latausmahdollisuudet vaihtelevat myös edelleen suuresti.

Tammikuussa 2018 maassamme oli testattuja julkisia latauspaikkoja kaikkiaan yhteensä 530 kappaletta, eri osoitteissa ympäri Suomea. Näissä paikoissa oli erityyppisiä latauspisteitä seuraavasti:

· Type2-liittimillä varustettuja 11-22 kW tehoisia pisteitä 1031 kappaletta

· 16A (11 kW) vaihtovirtaliittimiä 25 kappaletta
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

· ChaDeMO -standardilla varustettuja pikalatauspaikkoja 97 kappaletta

· eurooppalaisella CCS-standardilla varustettuja pikalatauspaikkoja 87 kappaletta

· Teslan SuperCharger latauspaikkoja 38 kappaletta

Näiden lisäksi Suomessa on vielä muutamia kymmeniä latauspaikkoja, joita ei ole vielä testattu tai varmennettu, ja Fortum on yhteistyössä OP-Ryhmän kanssa laajentanut latausverkostoa lähes 50 eri paikkakunnalle Osuuspankin konttoreiden yhteyteen. Kevään mittaan on tulossa useampia kymmeniä paikkakuntia lisää.

Osuuspankkien yhteyteen asennettavat latauspisteet ovat ns. keskinopeita latauspisteitä (22kW). Konttorit sijaitsevat keskeisillä paikoilla paikkakuntien keskustoissa, ja mahdollistavat näin sähköauton latauksen luontevasti muun asioinnin aikana.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt