Uunituore laskelma: Käytetyistä tuontiautoista syntyi 140 miljoonan verolovi - Autot - Ilta-Sanomat

Uunituore laskelma: Käytetyistä tuontiautoista syntyi 140 miljoonan verolovi

Käytettynä tuodun auton arvonlisävero jää lähtömaahan.

Julkaistu: 14.2.2018 7:05

Käytettynä maahantuodut ajoneuvot tekivät viime vuonna valtion verotuloihin 140 miljoonan euron loven.

Laskelman takana seisoo Autotuojat ja -teollisuus ry. Se on verrannut käytettynä maahantuotujen ajoneuvojen määriä Verohallinnon keräämiin verotusarvotilastoihin ja todennut, että viime vuonna valtiolta jäi saamatta arvonlisäveroa ainakin 140 miljoonan euron edestä.

Valtaosa alv-tappiosta kertyi käytettynä tuoduista henkilöautoista. Kun niiden määrä kasvoi viime vuonna 19 prosenttia yli 29 000 kappaleeseen, valtion verotuloihin tuli reilun 100 miljoonan euron aukko.

Lukema perustuu tilastotietoon, jonka mukaan Suomeen viime vuonna käytettynä tuotu henkilöauto oli keskimäärin 9-vuotias ja maksoi lähtömaassaan 15 000 euroa. Mittarissa sillä oli 140 000 kilometriä. Kun kauppasumman lisättiin ostajan maksama autovero, keskivertoajokin lopulliseksi hinnaksi muodostui 20 200 euroa.

Käytettynä tuotujen kuorma-autojen osuus saamatta jääneestä arvonlisäverosta oli noin 19 miljoonaa euroa. Pakettiautojen vastaava lovi oli noin 11 miljoonaa. Loput viisi miljoonaa euroa koostui linja-autoista ja moottoripyöristä.

Autotuojat ja -teollisuuden toimitusjohtaja Tero Kallio sanoo, että käytettyjen autojen tuontibuumin ja valtion autoalalle asettamien vaatimusten välillä on tiettyä ristiriitaa.

– Samaan aikaan kun valtio edellyttää, että liikenneala vähentää hiilidioksidipäästöjään 50 prosenttia ja kasvattaa Suomen sähköautokannan 250 000 kappaleeseen vuoteen 2030 mennessä, se pitää verotuksen sellaisella tasolla, että kuluttajien kannattaa mennä ulkomaille ja ostaa sieltä käytettynä 33 000 henkilö- ja pakettiautoa vuodessa, Kallio kuvailee.

Kallio korostaa, että valtion tällä hallituskaudella toteuttamat autoveron alennukset ovat hyviä ja tervetulleita hankkeita. Meneillään olevaa romutuspalkkiokampanjaa hän kehuu suorastaan erinomaiseksi.

– En halua missään nimessä moittia kuluttajaa, joka haluaa hakea käytetyn auton ulkomailta, enkä jättää kiittämättä valtiota, joka on lähtenyt alentamaan autoverotusta.

– Viittaan silti Ruotsiin, jossa poistettiin autovero kokonaan vuonna 1995. Nykyään Ruotsista viedään käytettyjä autoja ulos 2,5 kertaa enemmän kuin niitä sinne tuodaan. Suomeen tuodaan kymmeniätuhansia käytettyjä autoja vuodessa, mutta maasta niitä viedään samaan aikaan vain muutamia satoja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?