Nastarenkaat valitseva kuski arvostaa erityisesti yhtä asiaa

Julkaistu:

RENGASVALINTA
Nastarenkaiden käyttäjät priorisoivat jääpitoa ja kitkojen käyttäjät katsovat kokonaisuutta. Tämä kävi ilmi, kun VTT tutki talvirenkaiden hankintakriteerejä.
Kyselytutkimuksessa pyrittiin selvittämään henkilöautoilijoiden talvirenkaiden valintaan vaikuttavia tekijöitä ja arvioida tuloksia erityisesti liikenneturvallisuuden näkökulmasta.

Teknologian tutkimuskeskus VTT:n tekemässä kyselyssä vastaajia pyydettiin valitsemaan kahden ominaisuuksiltaan erilaisen talvirenkaan välillä. Jääpito oli tärkein talvirenkaan valintakriteeri. Kun pyydettiin valitsemaan hyvän jääpidon ja hyvän märkäpidon välillä, 79 prosenttia vastaajista valitsi paremman jääpidon.

Nastarengaskäyttäjät priorisoivat jääpitoa kitkarengaskäyttäjiä useammin ja olivat ehdottomampia tämän yhden ominaisuuden suhteen. Kitkoja käyttävien vastaukset jakaantuivat enemmän, mutta heistäkin suurin osa laittoi jääpidon märkäpidon edelle.

Ympäristönäkökulmia ja hintaa verratessa 58 prosenttia valitsi edullisemman renkaan, vaikka se olisi ympäristölle huonompi. Kitkarenkaiden käyttäjät pitivät ympäristövaikutuksia jonkin verran tärkeämpinä verrattuna nastarenkaita käyttäviin.


– Yhteenvetona voisi todeta, että nastarenkaiden käyttäjät painottivat valintakriteerinä erityisesti jääpitoa, kun taas kitkarenkaiden käyttäjät pitivät tasaisemmin eri ominaisuuksia tärkeinä, Trafin erityisasiantuntija Riikka Rajamäki kertoo tutkimustulosta valottaneessa raportissa.

Tutkimuksen mukaan kitkarenkaiden käyttäjien osuus on kasvanut aikaisemmista kyselytutkimuksista, mutta tulos voi johtua myös aiemmista tutkimuksista poikkeavasta vastaajajoukon poiminnasta. Tutkimukseen vastanneista 19 prosenttia ilmoitti käyttävänsä kitkarenkaita tänä talvena. Alueellisesti tarkasteltuna Helsingin ja Uudenmaan alueella kitkarenkaiden käyttäjien osuus oli suurin eli 33 prosenttia.

 

Ympäristölle selvästi huonompi vaihtoehto.

– Ympäristönäkökulmasta ajateltuna on erittäin positiivista, että kitkarenkaiden käyttö näyttäisi lisääntyneen osassa Suomea. Tiet ovat osan talvikaudesta sulina ja kitkarenkaisiin verrattuna nastarenkailla ajaminen kuluttaa tienpintaa enemmän, mikä lisää katupölyä. Lisäksi kitkarenkaat aiheuttavat nastarenkaisiin verrattuna vähemmän melua, joka vähentää paitsi liikennemelua ulkona, mutta tekee myös auton ajamisesta miellyttävämpää hiljaisemman sisämelutason vuoksi, toteaa Trafin johtava asiantuntija Outi Ampuja.

Yli puolet vastaajista valitsi kalleimpiin verrattuna kolmanneksen halvemman renkaan, vaikka se oli ympäristölle selvästi huonompi vaihtoehto.

Vastaajista vajaa kymmenes kertoi talvien leudontumisella olleen vaikutusta heidän talvirengasvalintaansa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt