Autot

Rättisitikalla parikymmenen asteen pakkasessa – 31 auton letka ajaa huomenna kohti pohjoista

Julkaistu:

HYINEN MATKA
Ensi viikolle Lappiin luvataan parinkymmenen asteen pakkasia. Miltä tuntuisi ajaa siellä rättisitikalla?
Lauantaina starttaa 31 rättisitikan letka Helsingistä kohti Nordkappia. Citroën 2CV -retkikunta koostuu yhdeksästä Suomen 2CV-Killan jäsenestä ja heidän kartanlukijoistaan sekä 22:sta Keski-Eurooppalaisesta Citroën 2CV -autokunnnasta.

Arktinen retki kantaa kansainvälisyydestään johtuen nimeä Raid 4 Arctic Ducks. Osa heistä tulee maista joissa lumella ja jäällä ajelu ei ole aivan joka päiväistä. Kaukaisimmat osanottajat ovat jo lähteneet matkaan Ranskasta ja Itävallasta.

Retkikunnan kulkimet kattavat lähes koko mallikirjon lukuun ottamatta Saharan aavikoille suunniteltua Mehari-mallia. Haasteellisuutta lisää pienen moottoritehon, kangaskaton ja olemattoman lämmityslaitteen aiheuttamat vilunväristykset ohjaamossa ulkoilman lämpötilan laskiessa normaaleihin helmikuisen Lapin pakkaslukemiin.

Rättikattoja on toki eristetty tai vaihdettu lasikuituisiin talvikattoihin. Joihinkin autoihin on jopa rakennettu keskuslämmitys tai lisätty nykyautoista tuttuja lisälämmittimiä. Moottoria ja muuta tekniikkaa on huollettu ja tarkistettu toimintavarmuuden maksimoimiseksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Retkikunnan reitti alkaa Helsingistä ja jatkuu Mikkeliin. Sieltä matka jatkuu kohti Joensuuta.


Joensuusta matkan on tarkoitus jatkua Kolin jäätien kautta Vuonislahteen. Kehnon talven vuoksi näyttää että Vuonislahteen matkataan maata pitkin, mikäli pakkaset eivät pian kiristy ja jäätietä saada auki. Matka jatkuu edelleen kohti Haaparantaa.

Haaparannasta letka suuntaa Tornionjoen Ruotsin puoleista rantaa Juoksengiin, josta joki ylitetään jäätietä pitkin Suomen puolelle. Sitten tulevat Äkäslompolo ja Enontekiö. Levähdyksen jälkeen matka jatkuu Norjan puolelle Kautokeinoon ja edelleen Altan kautta kohti Nordkappia, Euroopan pohjoisinta autolla saavutettavissa olevaa kolkkaa.

Paluumatkalla letka pysähtyy muun muassa Torniossa, jossa autoilijat tutustuvat Tornion Panimoon.

Retken etenemistä on mahdollista seurata reaaliajassa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt