Näin loppuun ajetusta 1999 VW Polosta tuli 1500 euron arvoinen – katso neljän tärpin lista - Autot - Ilta-Sanomat

Näin loppuun ajetusta 1999 VW Polosta tuli 1500 euron arvoinen – katso neljän tärpin lista

Vanhasta autosta on alkuvuodesta lähtien voinut saada jopa 2 500 euroa ostorahaa.

25.1.2018 10:47

Vuoden alusta lähtien on ollut voimassa valtion ja autoalan rahoittama romutuspalkkiokampanja. Vastaava kampanja toteutettiin myös vuonna 2015.

Romutuspalkkion saa elokuun loppuun asti. Uuden henkilöauton ostaja saa 1 500 tai 2 500 euron alennuksen uuden henkilöauton oston yhteydessä, jos hän samalla kierrättää omistamansa vielä liikennekäytössä olevan henkilöauton.

Romutuspalkkion saamiselle on kuitenkin tiukat ehdot, joista kenties keskeisin seikka on se, että romutettavan auton on pitänyt olla liikennekäytössä ainakin jonkin aikaa vuoden 2017 aikana ja sen on oltava liikennekäytössä romutushetkellä.

Näin ollen esimerkiksi ns. peltoautot ja latolöydöt eivät välttämättä täytä vaatimuksia. Mikäli kotipihalta kuitenkin löytyy ehdot täyttävä, myynti- ja vaihtoarvoltaan muutaman sadan euron henkilöauto, on kampanja hyvä keino moninkertaistaa sen arvo.

  • Jutun alussa olevalla ISTV:n videolla käydään romutuskampanja ja sen kriteerit kohta kohdalta läpi. Esimerkkinä toimii 178 000 kilometriä ajettu, vuoden 1999 VW Polo, josta autokauppa lupasi vaihdossa enintään 200 euroa.

Vanha henkilöauto voi olla jopa 2500 euron arvoinen, kun se viedään kierrätykseen ja romutustodistuksella hankitaan uusi kriteerit täyttävä henkilöauto.

Autoalan mukaan tänä vuonna autokauppaa kiihdyttävät vuodenvaihteessa voimaan astunut romutuspalkkiokampanja, autoveron aleneminen ja hyvä talouskehitys.

Autoveron alentaminen pudottaa 32 000 euroa maksavan keskivertoauton hintaa noin 320 euroa, jos auton hiilidioksidipäästöt jäävät alle 119 grammaan kilometriltä. Autoveroa pudotetaan portaittain päästöjen mukaisesti vuosien 2016–2019 alussa.

Valtion ja autoalan rahoittama romutuspalkkiokampanja 2018

1. Auto pitää luovuttaa kierrätykseen viralliseen vastaanottopisteeseen, josta auton omistaja saa romutustodistuksen. Auton romuttaminen on Suomessa maksutonta.

2. Romutuspalkkiolla hankittavan uuden auton ja romutettavan auton pitää olla henkilöautoja. Romutettavan auton pitää olla ensirekisteröity vuonna 2007 tai aiemmin.

3. Romutettavan auton on pitänyt olla liikennekäytössä ainakin jonkin aikaa vuoden 2017 aikana ja sen on oltava liikennekäytössä romutushetkellä.

4. Romutustodistus ja uuden auton tilaussopimus on päivätty aikavälille 1.1.–31.8.2018.

5. Romutuspalkkion voi hyödyntää samasta romutettavasta autosta vain kerran ja yhteen uuteen autoon voi käyttää vain yhden romutuspalkkion.

6. Romutuspalkkio myönnetään vain yksityishenkilölle, joka on omistanut romutettavan auton tai ollut sen haltijana yhtäjaksoisesti ainakin vuoden ajan ennen romutusta.

7. Romutuspalkkio myönnetään vain sellaisen uuden auton hankintaan, jonka CO2-päästöt ovat enintään 110 g/km tai jonka käyttövoimana on joko kokonaan tai osittain korkeaseosetanoli (flexifuel), metaani (maa- tai biokaasu) tai sähkö (täyssähköauto tai ladattava hybridi).

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?