Nokkela autoilija voi säästää yhden katsastuskerran – uusi laki voimaan pian

Trafin virkamies myöntää, että tietyn ikäisen auton omistaja pystyy laskelmoimaan uusien katsastussäädösten voimaantulolla ja järjestämään ajokilleen yhden katsastuksesta vapaan välivuoden.

Katsastussäädökset muuttuvat 20. toukokuuta.

23.1.2018 6:55

Nykyisten säädösten mukaan henkilöauto pitää katsastaa ensimmäisen kerran kolme vuotta käyttöönotosta. Neljäs vuosi on välivuosi, ja viidennestä lähtien auto joudutaan katsastamaan vuosittain.

Uuden, 20. toukokuuta voimaan tulevan lainsäädännön mukaan auto pitää katsastaa viimeistään neljän vuoden kuluttua käyttöönottopäivästä. Sen jälkeen auto katsastetaan joka toinen vuosi siihen asti, kunnes se täyttää 10 vuotta. Siinä vaiheessa katsastusvelvollisuus muuttui vuotuiseksi.

Jos auto täyttää tänä vuonna kuusi tai kahdeksan vuotta, ja jos se katsastetaan ennen toukokuun 20:ttä päivää, se pitää katsastaa myös vuonna 2019. Jos taas operaatiota voidaan lykätä sen verran, että uusi laki ehtii tulla voimaan, seuraava kerta tuon ikäisillä autoilla tulee eteen vasta vuonna 2020.

Trafin erityisasiantuntija Teemu Toivanen sanoo, että noilla edellytyksillä autoilija voi ikään kuin tienata yhden ylimääräisen välivuoden.

– Jos taas auto on esimerkiksi viisivuotias, omistaja voi siirtää kuudennen vuoden katsastuksen yhdeksänteen vuoteen. Mitään säästöä siitä ei kuitenkaan synny, sillä katsastusten määrä säilyy samana, Toivanen sanoo.

Toivanen muistuttaa, että auto pitää katsastaa rekisteröintitietoihin merkittyyn takarajaan mennessä. Jos siitä lipsutaan, auto joutuu käyttökieltoon.

– Mikään ei tietenkään estä omistajaa poistamasta autoaan väliaikaisesti liikennekäytöstä ja ottamaan sen taas liikenteeseen sitten, kun uudet säädökset ovat tulleet voimaan, Toivanen aprikoi.

Uudessa lainsäädännössä on Toivasen mukaan muutamia kuluttajaa ilahduttavia uudistuksia. Yksi niistä on ”katsastuksen rullaavuus”.

– Kun tähän saakka auto on voitu katsastaa aikaisintaan neljä kuukautta ennen viimeistä mahdollista päivämäärää, tulevaisuudessa se voidaan tehdä milloin tahansa. Seuraava kerta määritellään aina edellisestä hyväksytystä katsastuksesta. Tämä helpottaa esimerkiksi harrasteautoilijoita. Jatkossa he voivat leimauttaa ajokkinsa siinä ajankohdassa, joka heille parhaiten sopii.

– Uudistus palvelee myös käytetyn auton ostajaa. Hän voi katsastuttaa auton heti kaupanteon yhteydessä ja ajella sen jälkeen huoletta auton iästä riippuen vuoden tai kaksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?