Autot

Ollin harvinaisesta Ladasta on tarjottu kymppitonneja – ”tuollaisella hinnalla en siitä luovu”

Julkaistu:

Harrasteautot
Oululainen autoharrastaja hylkäsi 30 000 euron ostotarjouksen tuunaamastaan Ladasta.
Ensimmäinen tarjous rakennellusta Ladan Nivan pickup-mallista oli 20 000 euroa. Sen Olli Kiukas tyrmäsi heti kättelyssä.

Sitten tarjous nousi 25 000 euroon. Kiukas ei lämmennyt sillekään. Sen jälkeen ostajakandidaatti korotti summan 30 000 euroon. Ei syntynyt kauppoja vieläkään, ja syy oli tämä:

– Auto vaati niin älyttömästi työtä, että tuollaisella hinnalla en siitä luovu. Ensinnäkin osien metsästys oli erittäin työlästä. Sen lisäksi autoon on tehty useita sellaisia teknisiä muutoksia, jotka eivät näy ulospäin ollenkaan. Esimerkiksi voimansiirtoa on muutettu niin, että autoa voidaan ajaa pelkästään takavetoisena, Kiukas sanoo.


Auto perustuu vuoden 2003 pickup-malliseen Lada Nivaan, jonka Kiukas löysi Ladan Ruotsin-maahantuojan varastosta Eskilstunasta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kyseistä Nivan mallia ei ole tuotu koskaan virallisesti Suomeen. Sitä kuitenkin valmistetaan edelleen Ladan pääkallonpaikalla Togliattissa, ja merkin nykyinen Suomen-maahantuoja Super-Motor Oy on valmis sellaisen tilauksesta toimittamaan.

Kiukas osti Nivan syksyllä 2014 ja maksoi siitä ”muutaman tuhat euroa”.

– Tarkempaa summa en kerro. Valtio joka tapauksessa tienasi siitä veroina noin 1 500 euroa, Kiukas sanoo.

Nyt autosta löytyy jos jonkinlaista varustetta ja hilavitkutinta. Siinä on muun muassa 2 500 kilon vinssi edessä ja 12 000 kilon vinssi takana, Chevrolet Fleetsidesta ja Dodge Ramista lainatut lavakaaret, Cobran valmistamat kylkiputket, Recaron istuimet, Mitsubishi Pajeron karjarauta, Renault Traficin kattoteline, muuan vanhan jenkkiauton kattoluukku ja eräältä eteläpohjalaiselta autokouluyrittäjältä hankitut pakoputket.

Lavalle on kärrätty tynnyri, ”koska Pohjanmaalla pickupin lavalla kuuluu olla tynnyri”. Autoon on myös väsätty järjestelmä, jolla polttoaine saadaan palamaan pakoputkessa.

– Kun painaa nappia ohjaamossa, pakoputki paukahtaa sen verran reippaasti, että ihmiset ovat varmasti Oulun rantabulevardilla ihmeissään, Kiukas sanoo.

Kiukas on maalannut autoon tekstit Rosatom ja Tšhernobil. Onko se kannanotto johonkin?

– Jokainen saa ajatella siitä mitä haluaa. Muuten en omia motiivejani kommentoi, Kiukas sanoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt