Lumi peitti liikennemerkin – kuka maksaa ylinopeussakon? - Autot - Ilta-Sanomat

Lumi peitti liikennemerkin – kuka maksaa ylinopeussakon?

Pitääkö maksaa ylinopeussakko, vaikka lumi peitti nopeusrajoitusmerkin?

Lumi pöllyää valtatie 2:lla Nakkilassa.

18.1.2018 6:55

Poliisin liikenneturvallisuuskeskuksen johtajan, ylikomissario Dennis Pastersteinin vastaus on yksioikoinen:

– Olipa kyseessä nopeusrajoitusmerkki tai mikä tahansa liikennemerkki ja peittyipä se lumen tai minkä tahansa syyn takia, vastuu on aina kuljettajalla, Pasterstein sanoo.

Pasterstein viittaa tieliikennelain 3. pykälään, jonka mukaan tienkäyttäjän on noudatettava liikennesääntöjä. Jos säännöissä tai niiden voimassaolossa on jotakin epäselvää, kuljettajan on ne selvitettävä.

– Tilannetta voi verrata siihen, että autoilija tulee autotallista tai parkkipaikalta ja kääntyy yleiselle kadulle niin, että hän ei voi nähdä kadun alkupäässä olevaa nopeusrajoitusmerkkiä. Jos hän heti sen jälkeen ajaa ylinopeutta tutkaan, hän ei voi vedota siihen, että hän ei tiennyt rajoituksesta mitään. Hänen velvollisuutensa oli ottaa siitä selvää.

Autoilija ei pääse pälkähästä siinäkään tapauksessa, että hän ei näe lumen peittämää nopeusrajoitusmerkkiä moottoritien varressa eikä voi toisaalta mennä sitä moottoritien pysähtymiskiellon takia tarkistamaankaan.

– Jos kuljettaja ei tiedä, mikä nopeusrajoitus on siinä moottoritien kohdassa voimassa, hänen pitää laskea vauhtinsa kahdeksaankymppiin. Jos paikalla on tietyö, hänen on laskettava nopeutta edelleen. Kuljettajan pitää osata lukea liikenneympäristöä, Pasterstein sanoo.

Jos kuljettajan ja viranomaisen välille syntyy asiasta riitaa, poliisi ei Pastersteinin mukaan sakkoa peru.

– Käräjäoikeudessa näitä juttuja silloin tällöin käsitellään. Tiedän ainakin yhden tapauksen, jossa syyttäjä ei lähtenyt edes viemään asiaa eteenpäin. Tiedän toisaalta useitakin tapauksia, joissa asiaa on lähdetty ajamaan, ja aina sakko on jäänyt voimaan.

– Varmaan on nähty niitäkin juttuja, joissa sakkotuomio on käräjäoikeudessa muuttunut. Minä en kuitenkaan yhtään sellaista tapausta tunne.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?