Autot

Ferrari 488 Spider: Superlatiivien veroinen auto – pakoäänien jylinästä kehkeytyy melkoinen konsertti

Julkaistu:

Koeajo
Ferrari 488 Spiderin käynnistysnapin painalluksesta alkaa melkoinen konsertti.
Ferrarin myydyin mallisarja on perinteisesti ollut se keskimoottorinen – vuosikymmenestä riippuen siis malliltaan jotain väliltä 208–458. Tuorein versio on nimeltään 488, ja sellaisella kävimme ajamassa.

Ferrari kuuluu ehdottomasti automaailman kuohukermaan. Sen nimi mainitaan, kun puhe kääntyy kaikkein eksklusiivisimpiin automerkkeihin ja äärimmäisiin laitteisiin. Eikä merkin tunnettuus rajoitu vain autoilevaan maailmaan – Ferrari lienee maailman tunnetuin automerkki myös niissä paikoissa, joissa Maranellon tanssivaa hevosta ei ole nähty koskaan.


Italialaismerkin 70-vuotisen historian myydyimpiä malleja ovat olleet keskelle sijoitetulla V8-moottorilla varustetut ”hinnat-alkaen”-autot. Niiden tarina alkoi 1970-luvun puolivälin 308-versiolla, ja evoluution myötä on päädytty tuoreimpaan 488-versioon.

Ferrarin tapauksessa keskimoottoristen autojen mallinimeämiskäytäntöä muutettiin viimeisimmän version kohdalla. Aiemmin mallimerkinnän kaksi ensimmäistä numeroa kertoivat auton moottorin iskutilavuuden desilitroina, mutta kun 488:n kohdalla siirryttiin pienempään turboahdettuun moottoriin, vaihdettiin käytäntö samaan jota tehdas käyttää V12-moottorien kohdalla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nyt mallinumero tarkoittaa yhden sylinterin kokoa senttilitroina: 488 Spideria liikuttaa 3,9-litrainen V8-moottori, suurimmalta teholtaan pökerryttävät 670 hevosvoimaa ja vääntömomentiltaan pysäyttävät 760 newtonmetriä.


Ferrarin moottorin tuttu yläkireä sointi on vielä tallella ahtimien vaimentavasta vaikutuksesta huolimatta. Starttinapin painallusta seuraa dramaattinen jyrähdys, joka tasoittuu miellyttävällä taajuudella soivaksi jylinäksi. Liikkeelle lähdettäessä ääni muuttuu hyvin nopeasti tenorilauluksi ja kiristyy loppua kohden. Aivan formulamaiseen falsettiin se ei nouse, vaan ”jää” tiukaksi harjaantuneen hevilaulajan taidonnäytteeksi ennen kuin vaihdevivusta valitaan seuraava pykälä.

Kiihtyvyys on yhtä mieleenpainuva. Kolmessa sekunnissa sataseen ei sähköautojen aikakaudella ole enää se maailman nopein suoritus, mutta Ferrari tekee sen sellaisella draamalla, ettei Teslalla päästä ikinä samaan tunnelmaan.


Tuplaturbo-V8 tuntuu saavan raivokohtauksen ja työntää autoa edeltään huudon ja suhinan säestämänä. Vaihde toisensa perään 488 hyökkää eteenpäin sellaisella voimalla, ettei paremmasta väliä. Kolmella ensimmäisellä vaihteella se piirtää ajonvakautuksesta ja luistonestosta huolimatta hentoista jälkeä asvalttiin – hakien parasta mahdollista pitoa lievästi renkaita luistattamalla.

Valitus kotimaisista huonoista teistä ei kantaudu Ferrarin ohjaamoon: sen mitä karkeasta asvaltista moottorin pauhun yli voi kuulla, katoaa Ferrarin erinomaisen taika-alustan vaimentamana.


Keskimoottorinen, V8-koneinen Ferrari ei ole koskaan ollut valmistajansa terävin keihäänkärki. Se on kuitenkin kaikilla mittapuilla niin superlatiivinen auto, ettei sen tarvitsekaan olla.

Ferrari 488 Spider

Moottori V8, 3 902 cm³, 492 kW (670 hv)/9 000 r/min, 760 Nm/6 750 r/min / 7. vaihde Suorituskyky 0–100 km/h 3,0 s, huippunopeus 325 km/h Kulutus 11,4 l/100 km 98E CO2-päästöt 260 g/km Voimansiirto A7, takaveto Mitat p 4 568, l 1 952, k 1 211 mm, akseliväli 2 650 mm, omamassa 1 420 kg, tavaratila 230 l, tankki 78 l Hinta 54 4800 euroa

Kiitämme

Ajamisen dramaattisuutta

Iskunvaimennuksen toimivuutta

Moitimme

Ulottumattomiin karkaavaa hintaa

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt