Saksalaismerkki putsasi turvatestien palkintopöydän

Julkaistu:

Turvallisuus
Euro NCAP -testien palkintorohmu tuli viime vuonna Saksasta.
Vaikka suurin osa nykyisistä autouutuuksista saavuttaakin Euro NCAP:n turvallisuusesteissä täydet viisi tähteä, jokin merkki osoittautuu aina muita paremmaksi.

Viime vuonna se oli Volkswagen. Saksalaismerkki otti ykköspalkinnon kolmessa eri kokoluokassa, kun kompakti Polo, pieni maastoauto T-Roc ja suurempiin henkilöautoihin lukeutuva Arteon selviytyivät oman kastinsa ykkösiksi.

Isommissa maastoautoissa turvallisimmaksi luokiteltiin Volvo XC60. Tila-autosarjan voitti Opel Crossland X. Pienemmissä perheautoissa ykköspaikka jaettiin kahdelle Subaru-mallille eli XV:lle ja Imprezalle.

Euro NCAP eli European New Car Assessment Programme on vuonna 1997 käynnistetty, uusien autojen turvallisuutta mittaava kehitysohjelma. Se julkaisee testien perusteella turvallisuusraportteja ja jakaa niiden pohjalta turvallisuustasoa kuvaavia tähtiä.

Viime vuosi oli Euro NCAP:n historian vilkkain: testattavana oli melkein 70 uutta automallia. Vaikka testikriteerit ovat jatkuvasti kiristyneet, täydet pisteet saavien osuus on koko ajan kasvanut. Parantuneesta turvallisuudesta kertoo sekin, että ”faceliftatut” mallit pärjäsivät viime vuonna uusia automalleja huonommin.

Euro NCAP painottaa yhä enemmän onnettomuuksia ehkäisevää teknologiaa ja erityisesti heikompia tienkäyttäjiä suojaavia innovaatioita. Se on kiihdyttänyt noiden järjestelmien yleistymistä. Esimerkiksi jalankulkijat havaitseva automaattinen hätäjarrutusjärjestelmä oli saatavilla 82 prosenttiin vuonna testatuista autoista, ja 62 prosentissa autoista se oli jo vakiovarusteena.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt