Onko Jarilla Suomen riettain Ford Sierra 2.0? ”Autosta puhuttiin jo silloin tissinä” - Autot - Ilta-Sanomat

Onko Jarilla Suomen riettain Ford Sierra 2.0? ”Autosta puhuttiin jo silloin tissinä”

Huvittava rekisterikilpi kerää katseita.

Julkaistu: 3.1.2018 22:55

Yrittäjä on pohtinut, ostaisiko Napapiirin sankarit -elokuvasta tutulle Ford Sierralle kaveriksi LER-551 -kilvellä varustetun Hyundain.

AassSuomen elokuvahistorian kuuluisin auto on todennäköisesti vuosimallin -90 Ford Sierra 2.0. Keltaiseen Fordiin voi törmätä varmimmin Ylläksellä sijaitsevan Bar Kaapin parkkipaikalla.

Auton muistaa varmasti jokainen, joka on katsonut Napapiirin sankarit -elokuvasarjan ensimmäisen tai toisen osan, sillä Fordin rekisteritunnus jää hyvin mieleen: se on TIS-51.

Yksi auton omistajista, yrittäjä Jari Ikkelä, kertoo IS:lle, että auto päätyi muutaman mutkan kautta takaisin pohjoiseen samoihin maisemiin, joissa elokuvat on kuvattu.

Ikkelä on ollut mukana elokuvatrilogian tekemisessä. Hän ihastui autoon jo ensimmäisen elokuvan kuvauksissa.

– Kun elokuva julkaistiin syksyllä 2010, auto arvottiin ja se päätyi Lahden lähistölle. Tein melko nopeasti siitä tarjouksen, ja sen jälkeen auto on ollut niin sanotusti kotonaan täällä pohjoisessa. Pinkit penkinpäällisetkin ovat yhä paikoillaan, Ikkelä kertoo.

Myyntihintaa hän ei suostu paljastamaan.

Keltainen Ford Sierra ei ole myytävänä.

Rekisterikilvet varastettiin - kahdesti

Moni matkailija haluaa kuvauttaa itsensä Fordin kanssa.

– Se on täydellinen hyvän mielen auto, ja sen vuoksi se hankittiinkin. Se herättää huomiota edelleen, ja pelkästään positiivisella tavalla, vaikka elokuva julkaistiin jo vuonna 2010, kertoo Ikkelä.

Moni on yrittänyt myös ostaa auton. Se ei kuitenkaan ole myytävänä. Sitä paitsi, Ikkelä kertoo, auton kohtalosta on jo sovittu ensimmäisen Napapiirin sankarit -elokuvan ohjanneen Dome Karukosken kanssa.

– On sovittu, että jos auto jostain syystä otetaan pois liikennekäytöstä, sille keksitään jotain muuta näkyvyyttä. Minusta auto on kulttuurisesti sen verran arvokas, että sen paikka voisi vielä olla elokuva- tai automuseossa.

Rekisterikilpeä on yritetty varastaa, ja siinä on joku onnistunutkin, peräti kaksi kertaa.

– Ensimmäisellä kerralla soitin poliisille ja kysyin, mitä tehdään, voiko autolla ajaa, kun siinä ei ole rekisterikilpeä. Poliisi vastasi, ettei se ole ongelma, koska auton tunnistaa kyllä ilman kilpiäkin, Ikkelä kertoo.

Varastettujen rekisterikilpien kohtalo ei koskaan selvinnyt.

– On hyvinkin mahdollista, että ne ovat tälläkin hetkellä jonkun tai joidenkin kotia koristamassa. Vaikka seinällä.

Napapiirin sankareita on tehty kolmen elokuvan verran. Elokuvasarjan kahdessa ensimmäisessä osassa TIS-51 kokee kovia, mutta ei tietenkään oikeasti. Ensimmäisessä elokuvassa Fordin sijaan käytettiin kolmea stunttiautoa, toisessa kahta.

Fordin rekisteritunnus ei aina ole ollut TIS-51.

– Kun ensimmäistä elokuvaa tehtiin, autosta puhuttiin jo ”tissinä”, vaikka sitä ei ollut vielä rekisteröity kyseiselle tunnukselle. Selvisi, että tunnus oli vapaana, ja se saatiin vaihdettua tähän autoon, kertoo Ikkelä.

Ford Sierran elokuvauraa edeltävistä vaiheista ei ole tietoa.

Jatko-osaan kaveriksi tuunattu Huyndai

TIS-51 sai trilogian toisessa osassa aisaparin, kun Teppo Airaksisen ohjaamassa elokuvassa valkokankaalle ajaa vuoden -96 Hyundai Coupe 2.0, rekisteritunnukseltaan LER-551.

Hyundai ei tällä hetkellä ole liikenneajossa. Sen omistaa tuotantoyhtiö Yellow Film, ja auto on tällä hetkellä Helsingissä.

– On meillä ollut tuossa parkkipaikalla TIS-51 ja LER-551 vierekkäinkin. Olen itsekin miettinyt, että ostaisin sen pois. Päätin kuitenkin lopulta, että annan tällä kertaa mahdollisuuden jollekin toiselle, Ikkelä sanoo.

Hän on ajanut myös Hyundailla.

– Kyllä vanha kunnon TIS-51 on ajomukavuudeltaan selvästi parempi, Ikkelä naurahtaa.

Onko sinulla erikoinen tai hauska rekisterikilpi autossasi? Omistatko erikoisen tai huomiota herättävän auton? Ota yhteyttä Ilta-Sanomien toimitukseen uutiset@is.fi tai lähetä kuva tekstiviestillä numeroon 13456 tai tästä linkistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?