Riita DeLorean-klassikkoautosta Lohjan käräjäoikeudessa

Lohjan käräjäoikeus pui tänään juttua, jossa klassikkoauton ostanut yksityishenkilö pyrki perumaan pieleen menneen kaupan.

DeLorean paistatteli parrasvaloissa Paluu tulevaisuuteen -elokuvan markkinointitilaisuudessa Tokiossa viime kuussa.

4.1.2018 6:46 | Päivitetty 4.1.2018 15:36

Kantajana jutussa on kurikkalaislähtöinen, nykyään Lohjalla asuva CRC Industries Finlandin toimitusjohtaja Hannu Kaunismäki ja vastaajana lievestuorelainen, erikoisautoja maahantuova IS Automotive Oy.

Oikeudenkäynnin kohteena on DeLorean DMC-12 -merkkinen urheiluauto vuosimallia 1981.

DeLorean on takamoottorinen harvinaisuus, jota pohjoisirlantilainen DeLorean Motor Company valmisti vuodesta 1981 vuoteen 1983. Vaikka valmistaja meni melkein siltä seisomalta konkurssiin, auto nousi kulttimaineeseen Paluu tulevaisuuteen -elokuvien rekvisiittatehtävissä.

DeLorean oli klassikkoautoja ja -moottoripyöriä entisöivän ja keräävän Hannu Kaunismäen pitkäaikainen unelma. Hän ei kuitenkaan halunnut lähteä etsimään DeLoreania itse vaan päätti kääntyä ammattimaisesti erikoisautoja maahantuovan IS Automotiven puoleen.

Maahantuoja ilmoitti joulukuussa 2014, että se on löytänyt sopivan yksilön Hollannista. Auton tuoteseloste oli Kaunismäen mukaan kuin satukirjasta. Kärry oli myyty alunperin Yhdysvaltoihin, ja sen kerrottiin olleen pitkään näyttelijälegenda John Waynen lähipiirin omistuksessa. Sen kuntoa kehuttiin erinomaiseksi. Mittarissakaan ei ollut kuin 13 655 mailia eli noin 22 000 kilometriä.

Kaunismäki tarttui tarjoukseen heti. Hän tilasi auton IS Automotivelta ja maksoi 35 000 euron kauppahinnan saman tien.

Auto tuli Suomeen, ja sen piti olla Kaunismäen kertoman mukaan luovutuskunnossa jo tammikuussa 2015. Toimitus alkoi kuitenkin viivästyä. Viikot ja kuukaudet kuluivat, ja Kaunismäki kertoo odottaneensa ja odottaneensa. Lopulta häneltä meni vappuajelukin sivun suun.

Sitten tultiin heinäkuuhun ja Kaunismäen 40-vuotissynttäreihin. Hän kertoo ottaneensa yhteyttä Lievestuoreelle ja ilmoittaneensa hakevansa DeLoreaninsa vaikka väkisin. Siinä vaiheessa maahantuoja ilmoitti Kaunismäen mukaan, että auto kärrätään trailerin kyytiin ja tuodaan Kaunismäen silloiselle kotipaikkakunnalle Kurikkaan.

Ensitapaaminen oli Kaunismäelle sokki. Hän kertoo nähneensä heti, että auton kunto ei vastannut lähimainkaan sitä, minkä kuvan hän oli saanut välittäjältä. Vaikutelma synkkeni Kaunismäen mukaan entisestään, kun hän yritti lähteä ajamaan. Hänen mukaansa auto starttasi vasta sitten kun siihen oli vaihdettu akku, ja kun se viimein jysähti käyntiin, moottori keitti välittömästi.

 Voihan olla, että tästä muodostuu jonkinlainen Lex DeLorean.

Jäähdytysnesteet vaihdettuaan Kaunismäki pääsi liikkeelle. Hän kertoo ehtineensä ajaa vajaat 30 kilometriä ennen kuin vesipumpun remmi petti. Seinä nousi vastaan. DeLorean päätyi Kaunismäen mukaan hinausauton lavalle ja sitä tietä takaisin maahantuojan hoteisiin Lievestuoreelle.

Kaunismäen mukaan virallisen tavarantarkastajan lausunto on pitkä ja tyly. Kaunismäen mukaan siinä muun muassa todetaan, että autoa ei ole säilytetty hyvin ja että siinä on hankalasti ja kalliisti korjattavia vikoja. USA:ssa vastaavanlainen kärry maksaisi tarkastajan mukaan 13 000–16 000 dollaria eli noin 10 800–13 300 euroa.

Tänään tapaus DeLoreania aletaan puida Lohjan käräjäoikeudessa. Kaunismäki haluaa purkaa kaupan ja saada maksamansa rahat takaisin. Myyntihinnan hyvitykseen hän ei suostu. Hän ei ollut halunnut hankkia rakennusprojektia talliinsa vaan kultakimpaleen autokokoelmaansa.

Mikä on Kaunismän mielestä tarinan opetus?

– Olen aina ollut sitä mieltä, että kaikissa tarinoissa on jokin opetus. Nyt en kuitenkaan tiedä, mikä se voisi olla. Yritin toimia niin, että olisin välttänyt kaikki mahdolliset sudenkuopat, ja tässä on tulos.

– Mutta voihan olla, että tästä muodostuu jonkinlainen Lex DeLorean. Ehkä tästä tulee ennakkotapaus siitä, kuka vastaa, jos erikoisauton kunto ei vastaa maahantuojan antamaa lupausta.

Myöhemmin Kaunismäki ilmoitti Ilta-Sanomille, että ”olen esittänyt riitaisessa asiassa oman näkemykseni”.

IS Automotive tyrmää väitteet

IS Automotiven valtuuttama asiamies Marja-Liisa Järvinen kiistää jyrkästi Kaunismäen kertomia yksityiskohtia. Hänen mukaansa Kaunismäen kommenteissa on lukuisia virheitä ja huomauttaa, että tietojen paikkansa pitävyyttä ei ollut tarkistettu.

Järvinen toteaa, että lausunto, johon artikkelissa viitataan, ei ollut tavarantarkastusta koskeva lausunto. Tarkastusta ei tehnyt Keskuskauppakamarin auktorisoima tavarantarkastaja, eikä tuossa vaiheessa tarkastusta suorittaneella, Kaunismäen pyytämällä henkilöllä ollut edes museoajoneuvotarkastajan pätevyyttä.

Viivästystä koskeneesta väitteestä Järvinen huomauttaa, että kyse on ollut riitaisesta asiasta ja että palveluntuottajan näkemyksen mukaan Kaunismäki on viivästynyt ajoneuvon vastaanottamisessa. Koko Kaunismäen tarina hinnoista ynnä muusta ei vastaa IS Automotiven mukaan muutoinkaan faktisesti sitä, mikä on ollut edellä mainittujen erityisasiantuntijoiden arviot, tapahtumainkulku tai kohteen laatu, Järvinen sanoo.

Lisäys klo 14:28: Ilta-Sanomien tietojen mukaan osapuolet pääsivät oikeudenistunnossa sopuun, ja asia on loppuun käsitelty.

Juttua korjattu ja päivitetty klo 11.46 IS Automotiven valtuuttaman asiamiehen oikaisujen pohjalta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?