Viro ottaa tietullit käyttöön – koskee myös suomalaisia

Julkaistu:

Tietullit
Lasku lankeaa maanantaista alkaen kaikille yli 3,5-tonnisille ajoneuvoille.
Vuoden alussa käyttöön otettavat maksut ovat aikaperusteita. Ne eivät riipu ajetuista kilometreistä vaan siitä, kuinka monena päivänä kyseistä ajopeliä Viron teillä käytetään.

Maksut koskevat kaikkia niitä ajoneuvoja, joiden kokonaispaino yli 3,5 tonnia. Niiden piirissä ovat yhtä lailla raskasta rekkaa ajavat ammattikuljettajat kuin yksityiset, esimerkiksi järeillä matkailuautoilla liikkuvat karavaanaritkin.

Kaikkien alle 12-tonnisten autojen maksut ovat samat. Päivän hinta on 9 ja viikon 25 euroa. 30 päivän lupa maksaa 50 euroa.

Raskaampien, yli 12-tonnisten hinnat määräytyvät ajoneuvon akselimäärän ja moottorin päästöluokan mukaan. Jos ajopeli on yli 4-akselinen ja jos sen päästöluokka on Euro 3, viikon mittainen lupa maksaa 60 euroa. Jos taas saman kokoisen yhdistelmän päästöluokka on Euro 6, viikkohinta on 50 euroa.

Kuljetusyrittäjiä edustavan SKAL ry:n asiantuntija, ulkomaanliikenteeseen erikoistunut Hanni Tuomaala sanoo, että tiemaksuja voi lunastaa sekä netistä että Viron puolelle perustetuista myyntipaikoista.

– Myyntipisteitä löytyy esimerkiksi tulliasemilta ja huoltamoilta, ja viranomainen valvoo maksuja muun muassa ratsioiden yhteydessä. Teiden varsille ei siis ole rakennettu erityisiä tulleja. Siinä mielessä Viron tiemaksusysteemi muistuttaa eurovinjet-järjestelmää, Tuomaala sanoo.

Eurovinjet on käytössä Ruotsissa, Tanskassa, Hollannissa ja Luxemburgissa. Se koskee vähintään 12-tonnisia ajoneuvoja.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt