Käytettyjä autoja virtaa entistä enemmän Suomeen – hätyyttelee jo ennätystä - Autot - Ilta-Sanomat

Käytettyjä autoja virtaa entistä enemmän Suomeen – hätyyttelee jo ennätystä

Käytettynä tuotujen henkilöautojen määrä hätyyttelee jo vuosikymmenen ennätystä.

Julkaistu: 23.12.2017 6:55

Suomalaiset ovat jälleen innostuneet hankkimaan käytettyjä autoja ulkomailta. Suosituimpien tuontiautojen kärjessä keikkuu tuttu merkki.

Trafin keräämä tilasto kertoo, että Suomeen on tuotu tammi–marraskuussa 26 967 käytettyä henkilöautoa. Lukema on yli 18 prosenttia enemmän kuin samaan aikaan viime vuonna.

Jos kehitys koko joulukuun niin kuin on ennustettu, 12 kuukauden saldo päätyy noin 29 000 kappaleeseen. Sillä aletaan jo hätyytellä tämän vuosikymmenen ennätystä.

Selvästi suosituin tuontimerkki on perinteiseen tyyliin Mercedes-Benz. Sitä tuotiin käytettynä maahan marraskuun mennessä melkein 6 400 kappaletta. Kakkosena tuli BMW, jota tuotiin 11 kuukaudessa 4 260 kappaletta eli toistasataa kappaletta enemmän kuin koko viime vuonna yhteensä.

Hurjimmin on kuitenkin kasvanut käytettyjen Volvojen tuonti. Volvoja oli tuotu viime kuun loppuun mennessä 3 677 kappaletta, kun niitä koko viime vuonna tuotiin runsaat 2 600 kappaletta.

Kovaa on ollut kasvuvauhti myös pakettiautorintamalla. Käytettyjä pakuja tuotiin tammi-marraskuussa runsaat 3 200 kappaletta, joka on yli kolmanneksen suurempi lukema kuin samaan aikaan viime vuonna.

Jos taulukko ei näy, katso se tästä.

Autoalan Keskusliiton toimitusjohtaja Pekka Rissa sanoo, että tuontimäärien kasvu kielii parantuneesta taloussuhdanteesta.

– Autokauppa on riippuvainen yleisestä talouskehityksestä. Vuonna 2008 alkaneen talouskriisin seurauksena autokauppaan tuli patoutunutta kysyntää, ja se on alkanut purkautua. Ja kun bruttokansantuote lähtee nousuun, autokauppa tulee puolen vuoden viiveellä perässä. Se koskee niin uusien myyntiä kuin käytettynä tuotujakin, Rissa sanoo.

Tosin uusien autojen myynnissä vuosi on ollut sikäli poikkeuksellinen, että hyvästä talouskasvusta huolimatta rekisteröinnit ovat lisääntyneet vain 0,2 prosenttia. Se on johtunut alkuvuoden markkinahäiriöistä, joita kauppiaat ovat onnistuneet kuromaan umpeen vasta viime kuukausien aikana.

Rissa huomauttaa, että arviolta kaksi kolmesta käytettynä tuodusta henkilöautoista on autokauppiaiden tuomia. Osa kauppiaista tuo niitä myyntirivistöönsä, osa asiakkaidensa tilaamina.

Suomen henkilöautokannan keski-ikä on noussut jo lähes 12 vuoteen. Käytettynä tuodut eivät sitä sanottavasti nuorenna. Esimerkiksi toissa vuonna käytettynä tuotu henkilöauto oli keskimäärin 9-vuotias, ja sen mittariin oli kertynyt noin 140 000 kilometriä.

– Suomi on maantieteellisesti iso maa, ja ihmiset, jotka ajavat paljon, hakevat itselleen mieluusti ison dieselin, Rissa sanoo.

Jos taulukko ei näy, katso se tästä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?