Ruotsin autokauppa ennätysvauhdissa – myyntiä hämmentää bonus-malus - Autot - Ilta-Sanomat

Ruotsin autokauppa ennätysvauhdissa – myyntiä hämmentää bonus-malus

Ruotsin autokauppa tekee tänä vuonna kaikkien aikojen myyntiennätyksen – mutta ei välttämättä enää ensi vuonna.

Bentley houkuttelee asiakkaita Östermalmin kaupunginosassa Tukholmassa.

22.12.2017 6:58

Ruotsalaiset autoalan järjestöt ennustavat, että maassa rekisteröidään tänä vuonna 375 000–376 000 uutta henkilöautoa. Toteutuessaan kokonaismyynti ylittäisi viimevuotisen saldon 3 000–4 000 kappaleella ja olisi siten kaikkien aikojen kovin lukema kuningaskunnan historiassa.

Ensi vuonna käyrä voi kuitenkin kääntyä. Vehon Ruotsin toiminnoista vastaava johtaja Kenneth Nyman sanoo, että vuoden 2018 saldo saattaa jäädä alimmillaan 360 000 kappaleen tuntumaan.

– Viime vuosien kasvu on johtunut talouden hyvästä kehityksestä: ruotsalaisilla on ollut varaa kuluttaa ja ostaa autoja. Nyt ihmiset ovat tulleet vähän varovaisemiksi. Asuntojen hinnat ovat pitkästä aikaa pudonneet, ja myös autokaupan kasvuvauhti on alkanut taittua, Nyman sanoo.

Tulevaisuuden ennustamista vaikeuttaa Nymanin mukaan se, että ensi vuonna ruotsalaista autokauppaa sävyttää niin sanottu bonus–malus-järjestelmä.

Bonus–malus on latinaa ja tarkoittaa vapaasti suomennettuna keppiä ja porkkanaa. Ruotsalaisessa autokaupassa se tarkoittaa, että hiilidioksipäästöihin perustuva verotus kiristyy merkittävästi ensin heinäkuun alusta lukien.

– Se voi tarkoittaa, että isompien autojen myynti lisääntyy alkuvuonna ja hiljenee vuoden jälkimmäisellä puoliskolla. Toisaalta se voi lisätä vähäpäästöisten autojen kauppaa loppuvuonna, Nyman aprikoi.

Nyman huomauttaa, että Ruotsin autokauppa on hyötynyt merkittävästi maan avokätisestä maahanmuuttopolitiikasta.

– Maahanmuuttajissa on mukana yrittäjähenkistä joukkoa, joka haluaa menestyä ja myös näyttää sen. Se voi osaltaan johtaa siihen, että autokauppa kääntyy vielä ensi vuonnakin plussalle.

Ruotsia autotuojien järjestö on arvioinut rohkeimmassa ennusteessaan, että kokonaismyynti voisi nousta ensi vuonna 380 000 kappaleen tienoille.

– Tuollainen parin–kolmen prosentin kasvu olisi todellinen autokauppiaan joululahja. Kauppa kasvaisi mutta ei vielä ylikuumenisi, Nyman kuvailee.

Nymanin vetämä Veho on operoinut Ruotsissa 10 vuotta. Nykyään sillä on kolme, pelkästään Mercedes-Benziä edustavaa toimipistettä, jotka sijaitsevat Tukholmassa, Örebrossa ja Karlstadissa.

Tänä vuonna Vehon pisteet myyvät noin 2 500 uutta Mercedes-Benziä. Se vastaa 14 prosentin osuutta merkin sikäläisestä kokonaismyynnistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?