Sähköautoilija on huoltoasemille hyvä asiakas – kauppias Jari-Pekka kertoo syyn - Autot - Ilta-Sanomat

Sähköautoilija on huoltoasemille hyvä asiakas – kauppias Jari-Pekka kertoo syyn

Sähköauton lataaminen sujuu huomattavasti hitaammin kuin bensiinin tankkaus. Huoltamoyrittäjälle se on iloinen asia.

Sähköauto latauksessa Helsingin Kampissa.

19.12.2017 14:24

Neste arvioi, että vuonna 2030 maailmanlaajuisesta autokannasta 10 prosenttia on sähköautoja. Autoalan asiantuntijat maailmalla arvioivat, että ladattavat bensiinihybridiautot ja täyssähköautot muodostavat jopa 26 prosenttia maailman automyynnistä vuoteen 2030 mennessä. Viime vuonna osuus oli yli yksi prosenttia, kansainvälisen energiajärjestön tuoreet tiedot kertovat.

Tällä hetkellä sähkö- ja hybridiautojen lataaminen on mahdollista lähes 30 Neste-asemalla.

Yksi sähkö- ja hybridiautojen latauspisteen hankkineista on kauppias Jari-Pekka Koponen. Hänellä on Nesteen liikenneasemat kolmella paikkakunnalla: Hankasalmella, Hartolassa ja Joroisissa.

– Asemillamme on ollut jo noin vuoden verran sähköautojen latauspisteet. Ne sopivat hyvin liikeideaamme, sillä asemamme ovat matka-asemia, joilla ihmiset viettävät usein hieman enemmän aikaa. Keskimääräinen puolen tunnin latausprosessi on hidas verrattuna polttonesteiden tankkaamiseen, eivätkä kaikki jaksa näin pitkää latausaikaa. Siksi on tärkeää, että ihmiset voivat odotellessaan käydä vaikka lounaalla tai tehdä muita ostoksia, Koponen kertoo Nesteen lähettämässä tiedotteessa.

Maistuu sähköautoilijallekin. Kuva Vantaalla sijaitsevan huoltoaseman noutopöydästä

– Mielestäni on hyvä olla muutoksen etujoukoissa, vaikka Suomessa on vielä erittäin vähän sähköautoja. Poliittisilla päätöksillä ja lainsäädännöllä voidaan nopeuttaa sähköautojen yleistymistä, mutta en usko tämän olevan kauppiaalle kannattavaa liiketoimintaa vielä pitkään aikaan. Paljon riippuu siitä, kuinka nopeasti keskituloiset saadaan mukaan sähköautojen ostajiksi ja kuinka nopeasti akkuteknologia kehittyy. Perinteiset polttonesteet todennäköisesti hallitsevat liikkumisen markkinoita vielä vuosikymmeniä, Koponen uskoo.

Neste K -liikenneasemien tavoitteena on seuraavien vuosien aikana asentaa sähköauton latauspisteet kaikille Neste K -asemille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?