Suomalaiselle robottiautolle epävirallinen ME-nopeus lumella - Autot - Ilta-Sanomat

Suomalaiselle robottiautolle epävirallinen ME-nopeus lumella

Robottiauto Martti.

Julkaistu: 18.12.2017 11:55

Vaikeisiin keleihin kehitetty Martti on nyt ensimmäinen lumen ja jään menestyksellisesti haastanut robottiauto.

VTT:n robottiauto Martti on onnistunut ensimmäisenä automaattisena autona ajamaan täysin autonomisesti todellisella tiellä lumipeitteisissä keliolosuhteissa ja tekemään samalla myös uuden nopeusennätyksensä (40 km/h). Koe tapahtui Muoniossa Aurora E8 -älytiellä. Martin ennätys on VTT:n mukaan todennäköisesti myös uusi epävirallinen maailmanennätys.

Martti on Volkswagen Touaregin alustalle kehitetty tutkimusajoneuvo, joka on varustettu robottiautopuolisonsa Marilynin tavoin kameroilla, antenneilla, sensoreilla ja laserskannereilla. Ajoneuvoissa on eroja anturien määrässä ja sijoittelussa. Esimerkiksi Martin kolme laserskanneria nuuskivat ympäristöä vain auton edessä, kun Marilynin antureista kaksi katsoo eteenpäin ja yksi taaksepäin.

– Kun keväällä 2017 me tutkijat opetimme Marilyniä ajamaan, niin syksyllä se on opettanut meitä tekemään Martista sellaisen, että tämä pärjää puolisonsa kanssa ja noudattaa reitillään GPS- ja suuntatietoja. Martti on tehty vaikeisiin keliolosuhteisiin ja Marilyn loistaa kaupunkien kuningattarena, kuvailee projektipäällikkö Matti Kutila VTT:n Robot Car Crew’sta.

Muonion älytiellä Marttia myös opetettiin intensiivisesti.

Martti myös saavutti nopeusennätyksensä, kun sen annettiin pienen totuttelun jälkeen nostaa nopeuttaan.

– Mahdollisesti syntyi myös uusi maailmanennätys täysautomaatiolla todellisella tiellä 40 km/h lumisessa maastossa ilman kaistaviivoja ja lumisateessa. Enemmänkin vauhtia olisi voinut olla, mutta nopeus on ohjelmallisesti rajoitettu testiajoissa 40 km/h, Kutila kertoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?