Autot

Uuden Skodan ostanut vaati liki koko kauppasumman palautusta – syynä päästömanipulointi

Julkaistu:

Kuluttajariita
Yksityishenkilö vaati 17 000 euron hinnanalennusta ostamastaan Skoda Octaviasta. Syynä oli autoon asennettu päästöhuijausohjelma.
Kansalainen osti uutuuttaan kiiltelevän Skoda Octavian Kombin lokakuussa 2010. Kauppahinta oli 24 500 euroa.

Myöhemmin kävi ilmi, että niin sanotussa dieselgatessa myös Skoda-merkkisten autojen päästötietoja oli manipuloitu. Saatuaan korjauskutsukirjeen Liikenteen turvallisuusvirasto Trafista 2015 auton ostaja päätteli, että auto on myyty hänelle virheellisin tiedoin.

Auton hankkineen mukaan auton jälleenmyyntiarvo oli alentunut auton valmistajan maineen ryvettymisen vuoksi.

Auton myynyt liike piti vaatimusta perusteettomana ja määrältään ylimitoitettuna.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kiista eteni kuluttajariitalautakuntaan. Lautakunnan käsityksen mukaan ostajalla on oikeus hyvitykseen, jos auton ominaisuudet heikentyvät tavalla tai toisella korjauskampanjan myötä. Tällaisen heikentymisen tulee kuitenkin olla osoitettavissa.

Lautakunnan perustelun mukaan lautakunnalle ei ole tässä tapauksessa esitetty näyttöä siitä, että nyt kyseessä olevan auton ominaisuudet olisivat heikentyneet tai tulisivat heikentymään päästömanipulointiin liittyvän korjauskampanjan myötä. Lisäksi tulevaisuudessa mahdollisesti tapahtuviin seikkoihin perustuvat vaatimukset ovat ennenaikaisia. Lautakunta toteaa edellä esitetyn vuoksi, että vaatimuksen perusteet jäävät tältä osin näyttämättä.

Koska auton virheestä ei ollut näytetty aiheutuneen arvonalenemista tai muutakaan haittaa ostajalle, lautakunta ei suosittanut hyvitystä. Päätös syntyi äänestyksen jälkeen lukemin 5–4.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt