Uudessa laissa liikenteen rikesakot muuttuvat virhemaksuiksi - Autot - Ilta-Sanomat

Uudessa laissa liikenteen rikesakot muuttuvat virhemaksuiksi

Pienet rikkomukset liikenteessä johtavat vastaisuudessa liikennevirhemaksuihin.

Esimerkiksi pienestä ylinopeudesta uudessa laissa ei enää joutuisi maksamaan rikesakkoa. Tilalle on tulossa liikennevirhemaksu.

23.11.2017 15:20

Tielläliikkujien arjessa monin tavoin näkyvä tieliikennelain uudistus etenee eduskuntaan. Hallitus antoi tänään asiasta esityksensä.

Liikenne- ja viestintäministeriön liikenneneuvos Kimmo Kiiski kertoo, että esitys sisältää muun muassa ehdotuksen, jonka mukaan rikesakosta luovutaan liikenteen vähäisten rikkomusten osalta ja tilalle tulee hallinnollisesti kevyempi liikennevirhemaksu.

Lisäksi hallitus haluaisi poistaa talvirenkaiden käyttövaatimuksen sitomisen kalenterikuukausiin. Tulevaisuudessa talvirenkaita olisi käytettävä silloin, kun keliolosuhteet niitä edellyttävät.

Uudistus on muutenkin antamassa aiempaa enemmän vastuuta tienkäyttäjille. Sillä valmistaudutaan myös liikenteen automaation etenemiseen, kuten robottiautoihin.

Lain tuomat muutokset näkyisivät teillä ympäri Suomen, sillä uudistuksessa ehdotetaan sulkuviivan värin muuttamista keltaisesta valkoiseksi. Perusteena on ollut muun muassa valkoisen värin takaisinheijastavuus ja se, että tietokoneen on helpompi lukea valkoista viivaa.

Linjaus kypäristä ja heijastimista ennallaan

Lakiuudistus pyrkii yhdenmukaistamaan ja selkeyttämään liikenteen sääntelyä. Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk.) mukaan laissa on pyritty huomioimaan erityisesti jalankulkijat ja pyöräilijät.

– Turvallinen, sujuva ja sen myötä ekologinen liikenne edellyttävät, että tienkäyttäjät tuntevat riittävässä määrin tieliikenteen pelisäännöt ja ymmärtävät niiden tarkoituksen, Berner sanoo tiedotteessa.

Valmistelun aikana keskustelua herättänyt osuus heijastimista ja pyöräilykypäristä säilyy entisellään, eli laki suosittelisi jatkossakin niiden käyttöä, mutta käyttämättä jättämisestä ei rangaista.

Hallitus päätti pitää vanhan suosituslinjauksen mukana lakiuudistuksessa, vaikka perustuslakivaliokunta on linjannut, että suositusluontoiset pykälät eivät kuulu lainsäädäntöön.

Muun muassa tästä syystä esitys onkin menossa eduskunnassa myös perustuslakivaliokunnan käsiteltäväksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?