Suomen ensimmäinen bulevardisoitava moottoritie on nyt tiedossa – kyseessä erittäin vilkas väylä

Helsingin juuri hyväksytyn kaupunkistrategian mukaan Suomen ensimmäinen kaduksi alennettava ulosmenotyyppinen moottoritie on pätkä tietä numero 45 eli Tuusulanväylää.

Tämä maisema poistuu, jos Tuusulanväylän bulevardisointi etenee kuten Helsingin kaupunkistrategiassa sanotaan.

17.11.2017 6:53 | Päivitetty 20.11.2017 10:10

Käytännössä Suomen tiheimmästä asutuskeskuksesta eli Helsingin keskustasta Suomen suurimpaan kansainväliseen liikennesolmuun eli Helsinki-Vantaan lentoasemalle ja pitkälle maakuntaan saakka vievä moottoritie muutetaan asuinkaduksi Helsingin Käpylästä jopa Kehä I:lle asti.

Yksityiskohtaisemmin tämä niin sanottu kaupunkibulevardisointi tarkoittaa sitä, että tien välityskykyä vähennetään poistamalla kaistoja ja osin myös purkamalla ramppeja, laskemalla nopeusrajoitus 50 kilometriin tunnissa ja rakentamalla nykyiset moottoritien melualueet asuinkortteleiksi. Lisäksi alueelle rakennetaan pikaraitiotie.

Vielä muutama vuosi sitten Tuusulanväylää ei suinkaan suunniteltu kavennettavaksi ja kaduksi alennettavaksi, vaan päin vastoin muutettavaksi osin peräti kuusikaistaiseksi, entistäkin suuremmaksi moottoritieksi joka olisi johtanut vieläkin syvemmälle Helsinkiin eli Pasilaan asti.

Halvaantuuko lentoaseman ja Helsingin keskustan välinen liikenne?

Asian tekee merkittäväksi sekin, että kaikkiaan Tuusulanväylä on Helsingin seudun toiseksi vilkkain säteittäinen moottoritiemäinen tieyhteys heti Länsiväylän jälkeen, minkä lisäksi sen varrella sijaitsevan Helsinki-Vantaan lentoaseman matkustajamäärä ylitti viime vuonna jo 17 miljoonan matkustajan rajan.

Tällä hetkellä Tuusulanväylää käyttää vilkkaimmilta osiltaan jopa noin 80000 ajoneuvoa vuorokaudessa. Kaduksi alennettavalla osuudella määrä on noin 60000 autoa päivässä.

Helsingin kaupungin julkaiseman bulevardisointiselvityksen mukaan Tuusulanväylän ja muiden moottoritiemäisten väylien bulevardisointi ei ole mahdollista, ellei samalla tehdä henkilöautoilua rajoittavia toimenpiteitä.

Tällaisia toimenpiteitä ovat esimerkiksi ajoneuvoliikenteen hinnoittelun käyttöönotto sekä pysäköinnin hinnan korottaminen.

Listalla myös Länsiväylä, Turunväylä, Lahdenväylä...

Tuusulantien ohella Helsingin tuoreessa kaupunkistrategiassa on päätetty niin ikään seudun säteittäisväyliin kuuluvan Vihdintien muuttamisesta kuvatun kaltaiseksi kaupunkibulevardiksi. Sen osalta toteuttaminen on käytännössä jo päätetty.

Sen sijaan Tuusulanväylän osalta varsinaisia lopullisia rakentamis- ja purkamispäätöksiä ei ole vielä tehty, eli toistaiseksi kyse on vasta strategisesta suunnittelusta.

Muut kaupunkibulevardeiksi Kehä 1:n sisäpuolella suunnitellut ulosmenotiet ovat ensi vaiheeseen mukaan päässeiden Tuusulanväylän sekä Vihdintien ohella Länsiväylä (tie 51), Turunväylä (tie 1), Hämeenlinnanväylä (tie 3) sekä Lahdenväylä (tie 4) ja Itäväylä (tie 170).

Näiden väylien osalta ei kuitenkaan ole Tuusulan- ja Vihdinteiden tapaan vielä tehty tarkempia suunnittelu- tai toteutuspäätöksiä.

Kuvia kaupunkibulevardiksi muutetusta moottoritiestä voit katsoa esimerkiksi tästä jutusta.

Lue myös: Mistä idea Helsingin moottoriteiden purkamiseen alkujaan lähti?

Oletko ajanut itse Tuusulanväylällä? Sujuiko liikenne? Voit kommentoida juttua alla.

Korjattu toista väliotsikkoa: Turuntie Turunväyläksi ja Lahdentie Lahdenväyläksi.

Tarkennettu otsikon kohta ”kaduksi muutettava” muotoon ”bulevardisoitava”.

(Suomessa on muutettu entisiä moottoriteitä kaduiksi aiemminkin, mm. Jyväskylässä. Tällöin kyseessä ei kuitenkaan ole ollut lähinnä massiiviseen asuinrakentamiseen ja väylien välityskyvyn tarkoitukselliseen alentamiseen perustuva ns. bulevardisointi. Myös Tuusulanväylän liikennemäärät ovat aiempiin projekteihin verrattuna omaa luokkaansa.)

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?